Foto: AP

Džihad

RAT PROTIV HRIŠĆANSTVA: Za sedam godina čak 33 napada na pravoslavne crkve u Egiptu!

U proteklih sedam godina u Egiptu su izvedena najmanje 33 napada na crkve, najčešće koptske hrišćanske zajednice koja čini deset odsto od ukupno blizu 90 miliona stanovnika Egipta.

Planeta
> 00:00h

Egipat je na leto 2013. godine postao poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala vojnim udarom kojim je sa vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani predsednik te zemlje Mohamed Morsi, a na vlast je došao dotadašnji načelnik Generalštaba vojske Abdel Fata el-Sisi.

Politička i bezbednosna kriza u Egiptu uveliko je zasenila napade na crkve u toj zemlji, a aktuelni predsednik Sisi je sinoć proglasio tromesečno vanredno stanje i najavio odlučnu borbu protiv terorista. Samo proglašenje vanrednog stanja nije doneseno u skladu sa ustavnom odredbom koja predviđa i odobrenje parlamenta, a Sisi tvrdi da želi da se što pre obračuna sa teroristima i stranim plaćenicima koji žele destabilizaciju Egipat, penela je agencija Anadolija.

Spaljena crkva, Foto: AP

Tokom masovnih demonstracija 14. avgusta 2013. godine istog dana je širom Egipta zapaljeno ili na drugi način uništeno najmanje 26 crkava. Juče su u dva odvojena teroristička bombaška napada na koptsku crkvu St. George u Tantau i katedralu St. Mark u Aleksandriji ubijene najmanje 43 osobe, a to je ponovo na dnevni red stavilo česte napade na crkve u toj zemlji.

Bombaša samoubicu policija je sprečila u nakani da uđe u koptsku katedralu u Aleksandriji, nakon čega je aktivirao eksploziv ispred crkve i ubio najmanje 16, a ranio 41 osobu. U katedrali se održavala misa povodom hrišćanskog praznika povodom ulaska Isusa Hrista u Jerusalem koju je u prisustvu stotina vernika predvodio koptski papa Tavardos II.

Kairo, Foto: Profimedia

Nekoliko sati ranije na severu Egipta u gradu Tanta izveden je bombaški napad u koptskoj crkvi, a tom prilikom je ubijeno najmanje 27, a ranjeno je 78 vernika. Policajac koji je zaustavio bombaša samoubicu na ulazu u katedralu u Aleksandriji sprečio je još tragičniji ishod jučerašnjih napada za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIL.

Savet bezbednosti sinoć je najoštrije osudilo napade na crkve u Egiptu i pozvalo članice UN-a na saradnju sa egipatskim vlastima u borbi protiv terorizma.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Šta Vučić kaže o protestima?

(Tanjug)