Foto: BETA

(Ne)zadovoljni

Golootočanima malo 700 dinara za dan robije

Najniža odšteta iznosi 266.000 dinara, a najviša dva miliona dinara ponuđena političkom zatvoreniku koji je u tom zatvoru proveo 2.920 dana

Društvo
> 13:06h

BEOGRAD - Komisija za rehabilitaciono obeštećenje Ministarstva pravde do sada je primila saglasnost 13 od ukupno 15 osoba kojima je obeštećenje ponuđeno.

RTS prenosi da su bivši Golootočani nezadovoljni sumom od 700 dinara po danu koji su proveli u zatvoru i da njihovo udruženje najavljuje tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu. "Onima koji su prihvatili sporazum isplatiće se novac. Očekujemo i dve preostale (od 15) saglasnosti", rekli su izvori iz Ministarstva pravde za Politiku.

To ministarstvo je, kako bi skratilo dugu proceduru parničnih postupaka, u februaru osnovalo komisiju koja će donositi rešenja o isplati i od tada je primila skoro 200 zahteva.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen ranije je izjavio da će, ako oštećeni prihvate, biti isplaćeno ukupno 13,7 miliona dinara.

Najniža odšteta iznosi 266.000 dinara i trebalo bi da je dobije žena koja je godinu dana provela na Golom otoku 1950, dok je najviša naknada od dva miliona dinara ponuđena političkom zatvoreniku koji je u tom zatvoru proveo 2.920 dana - od 1949. do 1956.

Pravo da podnesu zahtev za naknadu štete imaju sve rehabilitovane osobe.

Sudovi u Srbiji su za nepunih pet godina od početka primene Zakona o rehabilitaciji, rehabilitovali 1.870 ljudi, a Komisija - koja je počela rad u februaru - primila je 190 zahteva za naknadu štete.

Rehabilitacija, koja je osnov za naknadu štete, podrazumeva poništenje sudskih presuda kojima su žrtvama političkog progona, zbog neslaganja s tadašnjim režimom, bili oduzeti čast i ugled, sticanje prava na penzijski staž i mesečnu novčanu naknadu, na zdravstvenu zaštitu, na vraćanje konfiskovane imovine ili obeštećenje i pravo na rehabilitacionu naknadu.