Foto: M.M.

Otkriveno 949 neprijavljenih radnika

NAČELNICA NIŠKE INSPEKCIJE RADA ZA KURIR: Za SAMO 1 DAN otkrivena 123 NEPRIJAVLJENA GRAĐEVINCA

NIŠ - Za prva tri meseca ove godine Inspekcija rada Nišavskog okruga otkrila je 949 neprijavljenih radnika od kojih za samo jedan dan čak 123 građevinca.

Srbija
> 00:00h

Načelnica Inspekcije rada, Milica Kitanović Ljujić, kaže da je najčešći izgovor poslodavaca za angažovanje radnika bez pravnog osnova, tzv. probni rad. Osim u građevini, najveći broj neprijavljenih radnika je u trgovinskim radnjama gde smo imali 67 slučajeva, zatim na stovarištima gde smo zatekli 34, pa u cvećarama gde smo otkrili 21 radnika na "crno", u tekstinoj delatnosti gde je bilo njih 18 i u domovima za stare gde je zatečeno devetoro bez ugovora o radu.

Milica Kitanović Ljujić (Foto: M. M.)

- Poslodavci se uglavnom izgovaraju „probnim radom“ što ne prihvatamo kao opravdanje za neprijavljivanje radnika jer zakon eksplicitno zahteva da radnici i tokom probnog rada moraju imati ugovor o radu - objašnjava Kitanović Ljujić.

S obzirom na to da je ove godine akcenat stavljen i na borbu protiv sive ekonomije, Inspekcija rada se angažovala i na otkrivanju neregistrovanih radnji.- U istom periodu otkrili smo 26 radnji otvorenih bez pravnog osnova. Najčešće su u pitanju trgovina, automehaničarska delatnost i perionica a teritorijalno, najviše ih ima u Durlanu i u Panteleju.

Napominjem, da navodi da je „lokal u prijemu“ ne amnestiraju vlasnika od kažnjavanja - kaže načelnica Inspekcije rada i naglašava da je zbog kršenja propisa iz nadležnosti inspekcije rada

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

(M. M.)