Foto: AP Okt 2015

Ne odustaju

OSUDA ASADA NA MALA VRATA: Evo šta sadrži predlog rezolucije predstavljen Savetu bezbednosti

SAD, Velika Britanija i Francuska žele da Savet bezbednosti UN ojača svoju podršku međunarodnoj istrazi o smrtonosnom napadu hemijskim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib, i predlažu revidirani nacrt rezolucije, sličan tekstu koji su prosledili članicama SB prošle nedelje, a u kome osuđuju napad u Idlibu i primoravaju sirijsku vladu da sarađuje sa istražiteljima.

Planeta
> 00:00h

Diplomate navode da bi revidirani nacrt rezolucije mogao narednih dana da bude stavljen na glasanje, prenosi Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

"Ne možemo da odustanemo i moramo da nastavimo da pokušavamo da usvojimo tekst kojim bi se osudio napad i da tražimo temeljnu istragu", izjavio je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatre novinarima.Za taj napad zapadne sile krive sirijskog predsednika Bašara el Asada, a sirijska vlada je odbacila te optužbe.

Prošle nedelje, Rusija, koja je jedna od pet članica SB koja ima pravo veta, nacrt rezolucije nazvala je "neprihvatljivim i neopravdanim". Napad u provinciji Idlib već istražuje Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a ukoliko utvrde da je ta vrsta oružja korišćena, onda će OPCW i UN zajednički pokušati da utvrde ko je odgovoran za taj incident.

(Tanjug)