Foto: Saša Urošev

Starosedeoci zaziru od novih stanovnika

MUKE ŽITELJA MARTONOŠA: Napadaju nam žene, maltretiraju starce!

Policiji i pokrajinskom ombudsmanu predočio sam šta tišti meštane, kaže Gergelj Horvat, predsednik Saveta MZ Martonoš

Srbija
> 00:00h

Ulice Martonoša sve manje su bezbedne za starosedeoce tog sela kod Kanjiže. Meštani bez uvijanja prstom upiru u pojedine novopridošlice. Nakon potpisivanja Sporazuma o readmisiji sa EU, njih su na krajnji sever Bačke privukle jeftine kuće, koje su kupovali za nekoliko hiljada evra. Umesto suživota i obostranog uvažavanja, svakodnevica meštana ispunjena je strahom i neizvesnošću. - Grupe maloletnika, koji nemaju više od četrnaest godina, maltretiraju naše devojčice. Na ulici ih prate, a napadaju i žene. Nije neuobičajeno da uznemiravaju i starce - kaže Gergelj Horvat, predsednik Saveta MZ Martonoš.

Policija ne stiže uvek

Navodi da je sa konkretnim slučajevima uznemiravanja upoznao i policiju.

- Očekujem da neko nešto preduzme jer ovako više ne može. U Martonošu policija nije stalno prisutna. Po potrebi dolaze iz sedam kilometara udaljene Kanjiže. Naše nove komšije se ponašaju kao da za njih zakoni ove zemlje ne važe. S tim smo još 2011. upoznali ministra Rasima Ljajića. On je tada posetio Martonoš, obećao pomoć. Verujte, situacija se u međuvremenu pogoršala - ogorčeno konstatuje sagovornik Kurira. Poslednjih godina utočište u ovom selu pronašlo je oko 170 novopridošlica. - Po mojoj proceni, ta brojka je sigurno veća. Malo ko od njih ima lične isprave. Maloletnici po selu voze bez vozačke dozvole. Jednom prilikom su pokušali da upadnu u školu dok je trajala nastava. Vrata su bila zaključana, pa su lupali u prozore. Noću na taj način uznemiravaju staračka domaćinstva - kaže Horvat.

Napadaju i decu

Da pritužbe starosedelaca nisu bez osnova, potvrđuju meštani koji su predsedniku Saveta MZ izneli svoje probleme: - Moja ćerka, učenica 7. razreda, dva puta je napadnuta. Grupa dečaka pokušala je da joj otme mobilni telefon, ali uspela je da pobegne u prodavnicu i pozove majku. Drugi put, po povratku iz škole, pratila su je sedmorica.

Spas kod poznanice IZULA SE I POBEGLA Žiteljku B. H. (25) nedavno je pratila grupa doseljenika kad je iz prodavnice krenula kući. - Kad bih zastala, to bi učinili i oni. Od silnog straha bacila sam stvari, izula patike i počela da trčim. Spas sam pronašla kod poznanice. Pozvala sam supruga da dođe po mene. Kasnije smo našli stvari koje sam u panici bacila - rekla je ona.

S. U.