Foto: Reuters, Fonet AP

Konferencija

(VIDEO) LAVROV POSLE SASTANKA PUTINA I TILERSONA: Neće uspeti da zavade SAD i Rusiju

On je nakon sastanka državnog sekretara SAD Reksa Tilersona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da postoje određeni pokušaji da se naškodi saradnji između Rusije i SAD, kao i da je taj put osuđen na propast.

Planeta
> 00:00h

„Bio je ovo dugačak dan. Pregovori su bili veoma dugački, dok je susret sa predsednikom Vladimirom Putinom trajao preko dva sata. Razgovori su bili veoma otvoreni i konstruktivni i razmotrili smo sva ključna pitanja na međunarodnoj političkoj sceni, kao i probleme koje se tiču bilateralnih odnosa“, rekao je on.

Lavrov je istakao i da je na sastanku potvrđena namera obeju strana da se ulože zajednički napori u borbu protiv terorizma.

"To je pitanje o kojem su naši predsednici razgovarali telefonom u više navrata, čak i onog trenutka kada je američki lider Donald Tramp pozvao Putina da mu izrazi saučešće povodom terorističkog napada u Sankt Peterburgu", rekao je ruski diplomata.

Lavrov je ocenio i da uprkos problemima koje postoje između Moskve i Vašingtona, ipak se nazire perspektiva za razvoj dijaloga, dodajući da je Moskva na to spremna.

"Nakon pregovora se daleko bolje razumemo", dodao je on.

Govoreći o Ukrajini, ruski ministar je naveo da su i Vašington i Moskva saglasni da je neophodno u potpunosti realizovati Minski sporazum, kao i da će se tim povodom uspostaviti komunikacioni kanal između SAD i Rusije kao dodatak Normandijskoj četvorci.

Lavrov i Tilerson su razgovarali i o raketnom napadu SAD na Siriju, dok je ruski diplomata istakao da je neophodno sprovesti temeljnu istragu incidenta koji je postao predmet mnogobrojnih spekulacija.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u Moskvi da je nivo poverenja između SAD i Rusije na izuzetno niskom nivou, te da je neophodno poboljšati saradnju kako bi uopšte počeli da rešavaju mnogobrojna pitanja.

"Neophodno je učiniti sve kako bi se zaustavila degradacija odnosa i upostavilo međusobno poverenje", rekao je on.

Tilerson je takođe ocenio da su pregovori u Moskvi bili izuzetno produktivni.

Govoreći o raketnom napadu na Siriju, Tilerson je rekao da je taj potez Vašingtona u potpunosti opravdan.

Budućnost sirijskog lidera Bašara el Asada takođe je bila jedna od važnijih tema pregovora, a američki državni sekretar je rekao da njegov odlazak sa predsedničke funkcije treba da bude sproveden organizovano.

Pogledajte bonus video: Tilerson u Moskvi: ultimatum ili dogovor?

(Sputnjik Srbija)