Foto: Profimedia

Strogo poverljivo

HARADINAJ SPREMA KRVOPROLIĆE: Poubijajte i spalite Srbe ako me izruče iz Francuske!

Naši obaveštajci došli u posed informacija da su braća Haradinaj isplanirala napad u enklavama i upad na sever Kosova ako bivši vođa OVK bude izručen iz Francuske

Politika
> 20:32h

Cilj je etničko čišćenje Srba u južnoj pokrajini, a organizatori krvavog plana su braća Haradanaj, saznaje Kurir u bezbednosno-obaveštajnim strukturama. Naš sagovornik tvrdi da su do ovog saznanja naše službe došle u proteklih nekoliko dana. Spisak Srba - Mozak svega je Ramuš, koji u Francuskoj čeka odluku suda o izručenju. On je u stalnom kontaktu sa bratom Dautom, koji na terenu uveliko priprema pakleni plan - objašnjava naš izvor. Prema njegovim rečima, naše službe su došle u posed informacija da se pravi spisak Srba koji žive u enklavama, s ciljem da se upadne u njihove domove i spale im se kuće. - S druge strane, plan za sever Kosova je da Albanci zajedno sa specijalnim snagama ROSU na silu uđu. Ukoliko Srbi pruže otpor, Haradanijevo naređenje glasi - odmah ih likvidirati! Naime, on je jasno poručio: „Ako treba, sve ih poubijajte i spalite, ali ja ne smem da kročim na tlo Srbije.“ Međutim, braća Haradinaj su aktivna i u Francuskoj. Toj zemlji stižu ozbiljne pretnje od albanskog lobija, koji na sve načine pokušava da spreči izručenje Haradinaja Srbiji - otkriva izvor Kurira.

Podsetimo, Daut Haradinaj je najpre najavio etničko čišćenje Srba, a potom poručio da će Beograd dobiti isti odgovor kao 1999. ako njegov brat bude izručen. Na njegove pretnje reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji traži otvorenu i jasnu osudu međunarodnih predstavnika i institucija. Đurić: Osudite pretnje - Upozoravam na upotrebu sve oštrije retorike i čak otvorenih pretnji srpskom narodu u ekstremnim albanskim krugovima na KiM. Iskustvo nas je naučilo da je verbalno nasilje nad Srbima na KiM uvek prvi korak ka ozbiljnijim nasrtajima - poručio je Đurić. Inače, Nacionalna oslobodilačka vojska, albanska teroristička organizacija, zapretila je juče dizanjem u vazduh suda u Tetovu. Pismo s pretećom porukom bilo je potpisano sa OVK, ali je nakon pregleda zgrade suda utvrđeno je da je pretnja bila lažna.

UJEDINJENI Celo Kosovo uz Haradinaja TAHIRIJEVA UCENJUJE NASTAVKOM DIJALOGA I kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri uključila se u odbranu Ramuša Haradinaja. Ona je izjavila da dijalog Beograda i Prištine ne može biti nastavljen dok se Haradinaj ne vrati na Kosovo. - Dijalog sa Beogradom može da se nastavi tek posle oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo, a pošto skupština Kosova ukine rezoluciju o prekidu pregovora - kazala je ona. Na njene reči odgovorio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev. - Neprihvatljivo je i nerazumljivo ovakvo protivljenje prištinskih zvaničnika vladavini prava i stvaranju preduslova za budućnost Srba i Albanaca. Izostanak dijaloga šteti ekonomiji Kosova i svim građanima koji žive na tom prostoru - naveo je Kozarev.

Činjenice HRONOLOGIJA - Haradinaj je uhapœen 4. januara u Francuskoj po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu 1998. i 1999. - Sud ga je 12. januara pustio da se brani sa slobode dok se ne odluči o zahtevu Srbije za ekstradiciju - On se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta, ali je odluka odlagana. Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o čisto političkom procesu koji se vodi protiv njega - Sud je 6. aprila još jednom odložio donošenje odluke o izručenju i novi pretres zakazao za 27. april - Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004, a Haški tribunal ga je 2012. oslobodio

Ivica Dačić OPASNE IZJAVE Ivica Dačić kaže da je situacija zabrinjavajuća. - To je dokaz kakva mržnja i nasilje vladaju kod kosovskih Albanaca. To su veoma opasne izjave i zabrinjavajuće je da EU kao i uvek ćuti - izjavio je Dačić za Kurir.

ZLOČINAC DAUT HARADINAJ PRETI: Srbi, ne igrajte se, ponoviće se 1999!

Poklon dodatak

DANAS U KURIRU: Gurman vam otkriva sve što treba da znate o uskršnjim običajima

U današnjem poklon dodatku Gurman možete pročitati sve o običajima koji se vezuju za najveći i najvažniji hrišćanski praznik, dan kada se proslavlja vaskrsenje Isusa Hrista.

Otkrivamo vam sve o običajima farbanja jaja, od tradicionalnih tehnika sa lukovinom do modernih načina ukrašavanja.

Pomoći ćemo vam da pripremite i ukrasite trpezu, i da ovaj praznik učinite posebnim.