Foto: Zorana Jevtić

Iz Izbornog štaba u Palmotićevoj

(KURIR TV) JANKOVIĆ PRVI PUT POSLE IZBORA: Formiraćemo pokret, idemo na sledeće izbore!

BEOGRAD - Bivši zaštitnik građana i predsednički kandidat Saša Janković danas se prvi put pojavio pred novinarima posle predsedničkih izbora, koji su održani 2. aprila.

Politika
> 18:46h

Janković je najavio je da će narednih dana formirati politički pokret, koji će okupiti organizacije i pojedince koji su ga podržali u predsedničkoj trci.

Janković je, u prvom obraćanju javnosti od izbora za predsednika Srbije, rekao da će s tom političkom organizacijom izaći na sledeće izbore.

Demokratska stranka, koja ga je podržala u kampanji, nastaviće, kaže, svojim putem, rukovođena istim vrednostima za koje se i on zalaže. Rekao je i da je Nova stranka, koja ga je podržala na izborima, izrazila želju da se priključi njegovom pokretu.

Janković je u obraćanju uživo iz Izbornog štaba u Palmotićevoj poručio da će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije i da tu nema dileme, ali da će to biti silom, na nedemokratski i nelegitiman način.

Foto: Zorana Jevtić

Janković je u obraćanju rekao da je to postigao silom i to na sledeći način: silom nad medijima, silom nad institucijama poput raspuštanja Skupštine Srbije, zatim političkom silom poput vođenja predsedničke kampanje s mesta premijera, finansijskom ali i silom na dan samih izbora - u toku brojanja glasova i, kako je rekao, izbornom krađom poput ispeglanih biračkih listića.

- Ako nismo mogli da odbranimo 800 biračkih mesta po selima i manjim mestima, da li to znači da je legitimno krasti izbore... Izborna krađa ne sme da postoji... - rekao je Janković.

Janković o formiranju svog političkog pokreta

Janković je najavio danas da će narednih dana formirati pokret u kome će biti stranke, organizacije i pojedinci koju su podržali njegovu kandidaturu.Janković je na konferenciji za novinare rekao da je to odgovor na silu koju primenjuje Aleksandar Vučić i da će taj pokret gradjanima da nudi istinu umesto laži i državu umesto družine.On je rekao da će deo te organizacije biti oni koji su mu dali podršku na predsedničkim izborima, a da će Demokratska stranka nastaviti i dalje da paralelno i samostalno deluje, ali u istom pravcu i promovišući iste vrednosti.Janković je kazao da je Nova stranka od samog početka dala podršku pokretu i da ne vidi zašto i u budućnosti ne bi bila uz njega.

Foto: Zorana Jevtić

On je dodao i da je Vučić silom prisvojio ove izbore i time lišio građane Srbije prava na drugi krug. "Ja ne želim da primenjujem bilo kakvu pretnju silom da vratim otete izbore, ali kad vlast kaže da se spremaju nemiri i neredi to treba čitati na drugi način", dodao je on.

On je dodao i da će narednih dana iskazati svoju ideju o parlamentu kao u kojem će poslanici razgovarati sa sindikatima, a ne o "Majinom parlamentu" koji Vučić, kao i druge institucije, gasi kad njemu odgovora.

- Vučić je bojkotovao parlament, ugasio parlament, ideja je da ga oživimo, a ne da gasimo institucije - rekao je Janković odgovarajući na pitanja novinara.

Foto: Zorana Jevtić

O protestima

Janković je naglasio da podržava proteste građana Srbije na ulici koji su rekli ne diktaturi kao i da se povodom protesta nekoliko puta oglasio na Tviteru. On je dodao da poštuje volju organizatora da im se političke stranke i pokreti ne pridružuju jer su to protesti građana.

O (ne)priznavanju prebrojanih glasova

On je kazao i da neće priznati rezultate i brojanje glasova predsedničkih izbora. On je naglasio da se iz svega ovog vidi da za Srbiju ipak postoji alternativa, a posebno iz načina na koji je glasala dijaspora jer tamo nije bilo ni medijskog, ni političkog, a ni finansijskog pritiska.

Foto: Kurir TV

O saradnji sa DS i Novom strankom

- Demokratska stranka neće biti član pokreta odnosno političke organizacije koja se sada formalizuje, ali svaka saradnja je dobrodošla. Mi nastavljamo paralelnim putevima, a što se tiče Nove stranke ona je izrazila želju da se priključi i ne vidim razlog zašto to ne bi i bilo tako - kazao je Janković.

- Politika nije loša, ali je nužna i ovo što radim vidim kao civilizacijsku a ne političku stvar. Došlo je do raskida građana i političkih stranaka što govore i istraživanja mnjenja prema kojima im građani ne veruju. Političari su loši, izdali su svoje ideje - objasnio je Janković.

O Vuku Jeremiću

Sa Vukom sam u kontaktu, ali nije u planu da objedinimo političke snage - razjasnio je Janković.

Foto: Kurir TV