Foto: AP 12.04.2017.

Nema više raketnih napada

LAVROV POTVRDIO NOVA PRAVILA ZA SIRIJU: Evo zašto SAD spuštaju loptu

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tokom sastanka s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom postignuta saglasnost da provokacioni raketni napad SAD na Siriju ne sme da se ponovi.

Planeta
> 00:00h

"Želim da naglasim da je raketni napad SAD na aerodrom Šairat imao krajnje provokacionu ulogu. Veoma sam detaljno razgovarao o ovoj situaciji s američkim državnim sekretarom, došli smo do zajedničkog stava da tako nešto ne sme da se ponovi i insistiraćemo na sprovođenju nezavisne, objektivne istrage na nivou Organizacije za zabranu hemijskog oružja, uz angažovanje dodatnih eksperata", rekao je Lavrov na sastanku sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom u Moskvi.

Prema rečima Lavrova, uliva nadu to što SAD, bez obzira na negativne događaje potvrdile da smatraju da političko rešavanje krize u Siriji nema alternativu.

Prema njegovim rečima, napretkom u rešavanju sirijske krize, koji je postignut uz napore Rusije, Irana, Turske, sirijske vlade, kao i Kazahstana i SAD, nisu zadovoljni svi.

"Situacija u vezi s rešavanjem sirijske krize je u složenoj fazi. Napredak smo uspeli da postignemo zajedno s turskim, iranskim partnerima, sa sirijskom vladom, uz podršku Kazahstana i, uzgred, uz učešće SAD u svojstvu posmatrača u astanskom formatu. Taj napredak ne pruža zadovoljstvo svima", rekao je šef ruske diplomatije na početku razgovora sa sirijskim kolegom Mualemom Validom.

Kako navodi Lavrov, ima pokušaja da se prekine primirje, a nedavni raketni napad SAD na Siriju bio je provokacija.

Ruski ministar je istakao da Rusija smatra da je ispravna i odgovorna odluka Damaska da pozove stručnjake za istragu o događajima u Idlibu.

Prema njegovim rečima, histerija na Zapadu ne sme da ugrozi astanski i ženevski format za rešavanje krize u Siriji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

(Sputnjik Srbija)