Foto: Marina Lopičić

Dovitljivo

HOLANĐANKA OBIŠLA CEO SVET, A ŽIVI U BEOGRADU OD TRISTAĆA: Srbi uvek hoće da pomognu, zato sam ovde!

Holanđanka Lizi Mae, nakon što je proputovala pola sveta, doselila se u našu zemlju i otvorila firmu da bi u jugoslovenskom oldtajmeru turistima pokazivala Beograd

Društvo
> 10:52h

Lizi Mae je do svoje 28. godine uspela da proputuje pola sveta, nauči pet jezika, promeni nekoliko poslova i zaradi dovoljno novca, ali uprkos tome, došla je u Srbiju, kupila „tristaća“ i njime počela da vozi turiste po Beogradu. Ova Holanđanka je u novembru prošle godine registrovala svoju firmu, zaposlila turističkog vodiča, kupila čuveni jugoslovenski auto „tristać“, jer su, kako kaže, stariji automobili strancima zanimljiviji od novijih modela, i osmislila jedinstvene turističke vožnje po srpskoj prestonici. U gangsterskoj, kraljevskoj, otomanskoj, zemunskoj i Titovoj turi svakodnevno uživaju brojni turisti. Otmica i „kalašnjikov“ - Imala sam ideju da pokrenem turističko razgledanje grada koje je zanimljivije, drugačije i življe, jer sam turista odmalena. Na putovanjima mi se svašta dešavalo. Recimo, u restoranu u Dagestanu, zbog toga što sam plavuša, umalo su me oteli i udali, a u Čečeniji su mi zbog tvita uperili „kalašnjikov“ u lice. Ti događaji su svakako uticali na osmišljavanje uzbudljivijih turističkih tura - kaže Lizi za Kurir. Ona dodaje da joj se Srbija svidela zbog mentaliteta, ljudi koji su prijateljski nastrojeni i spremni da pomognu, ali i velikog broja džentlmena.

Prema njenim rečima, početna ulaganja u ovaj biznis nisu velika. Auto je kupila u Zemunu, pa su ga potom sređivali naši majstori. Jedino što je stiglo iz inostranstva jeste crvena zaštitna folija. - Zadovoljna sam koliko zarađujem, u Beogradu je sve više stranaca, jer je srpska prestonica sve zanimljivija turistička destinacija. Planiram da u septembru proširim posao, ali, ako sve bude išlo po planu, i da pokrenem novi. Ako nađete prave ljude, stvari se odvijaju mnogo brže. Profesionalni reli vozač S druge strane, ako želite da vam posao uspe, morate mnogo da rizikujete - napominje ona. Lizi otkriva i da je profesionalni reli vozač i prva osoba koja je „mini-morisem“ prošla kroz Moldaviju, a nakon toga „minijem“ s drugaricom obišla 49 zemalja.

Uskrs u Srbiji HOLANĐANI SE NE TUCAJU, VEĆ KRIJU JAJA Lizi će prvi put uskršnje praznike provesti u Srbiji, a u posetu joj dolaze roditelji, koje planira da vodi u Topolu i na Oplenac. - Radujem se što ću provesti vreme s roditeljima. Inače, Uskrs u Holandiji proslavlja se drugačije nego u Srbiji jer tamo nema tucanja jajima, već odrasli sakrivaju jaja po dvorištu i kući, a deca ih traže. Ko nađe najviše jaja, dobija najviše čokoladnih zeka. Očekujem da dobijem puno čokoladnih zeka od roditelja - kaže kroz smeh Lizi.

KUDA VAS VOZI LIZI? Gangsterska tura Prolazi se krajevima grada u kojima su se nekada obračunavale kriminalne grupe, a na kraju ture ide se u streljanu. Kraljevska tura Turisti mogu videti značajne objekte sazidane za vreme kraljevine. Titova tura Nudi mogućnost upoznavanja s Titovom mračnom prošlošću, raskoši privatnog života i o njegovom snu o naprednoj Jugoslaviji. Osmanlijska tura Posećuju se malo poznata mesta gde se još uvek mogu videti tragovi arhitekture Orijenta.

Čekam poziv premijera PROVOZALA BIH ALEKSANDRA VUČIĆA KRALJEVSKOM TUROM Na ovogodišnjem beogradskom sajmu turizma Lizi i njen kolega, turistički vodič Petar, uprkos gužvi i dobrom obezbeđenju, uspeli su da dođu do srpskog premijera Aleksandra Vučića. - Dali smo premijeru Vučiću naš flajer s mojim brojem telefona, a sada čekam njegov poziv, provozali bismo ga kraljevskom turom po Beogradu - kaže Lizi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VASKRS je najveći hrišćanski praznik, POGLEDAJTE i zašto ?