Foto: Čitalac Kurira I Beta

Strože kontrole napravile haos

KOLAPS NA HRVATSKIM GRANICAMA: Plenković traži da Slovenci vrate stari režim

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je slovenačku policiju da vrati dosadašnji režim kontrole putnika na granicama.

Hrvatska
> 00:00h

On je, komentarišući saobraćajne gužve na granicama, dodao da je slovenački premijer Miro Cerar pokazao razumevanje za to.

"Moj apel je bio vrlo jasan - da i slovenačka policija pređe sa sistemske na ciljane kontrole, što bi bio povratak na dosadašnji režim prelaska granice i rezultiralo manjim gužvama i čekanjima na graničnim prelazima", rekao je Plenković.

On je dodao da je sa slovenačkim premijerom u svakodnevnom kontaktu kao i da je Cerar pokazao razumevanje u vezi sa za neodrživošću sistemske kontrole prelaska granice, pogotovo uoči uskršnjih praznika i početka turističke sezone.

Plenković je istakao da nakon toga sa svim drugim partnerima mora da pronađe dugotrajno rešenje koje će Hrvatsku dovesti u položaj da se priprema za Šengen.

"Naći ćemo i institucionalne i pravne metode da sprečimo ovakve situacije u budućnosti, a istovremeno smo spremni da damo svoj doprinos u sprečavanju terorizma i kvalitetnoj kontroli naših granica prema zemljama koje još uvek nisu u EU", rekao je on.