Foto: Printskrin

Tuga

DAN KADA JE SVET ZANEMEO Tragedija na Hilsborou: 28 godina otkako je 96 života otišlo u istoriju

Na današnji dan pre 28 godina na utakmici polufinala engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta desila se jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala kada je poginulo 96 navijača.

Fudbal
> 00:00h

15. aprila 1989. godine na stadionu Hilsboro u Šefildu poginulo je 96 navijača Liverpula. Utakmica je trajala samo 6 minuta, a onda je prekinuta kada je nastao haos na stadionu.

Tragedija na Hilsborou dogodila se kada su na već krcat deo stadiona pripadnici obezbeđenja i policija pustili još nekoliko hiljada navijača Liverpula. Stadion je mogao da primi 39.000 navijača, a na tribine je pušteno prema nekim informacijama više od 50.000 ljudi.
Navijači u prvim redovima bili su prignječeni na zaštitnoj ogradi. Otvorena su mala vrata na zaštitnoj ogradi, a onda je nastao stampedo. Neki su bežali tako što su se popeli na žicu, a kada je ograda pukla bilo je jasno da ima žrtava i mnogo povređenih. Tragediju je cela Velika Britanija gledala u direktnom prenosu na BBC.
Poginulo je 96 navijača, a povređeno je 766.
Tadašnji britanski premijer Dejvid Kameron rekao je 2012. da je policija prikrivala dokaze o nesreći na stadionu Hilsboro u Šefildu i izvinio se porodicama žrtava.