Foto: Reuters

Otkriveno

TAJNA VEZA S LONDONOM: Angela Merkel se krišom sastajala s engleskim špijunima - nikad sa svoijma!

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel imala je najmanje dva sastanka sa šefovima tri britanske tajne službe koji su je izvestili o terorističkim pretnjama u Nemačkoj i Evropi, o čemu nemački obaveštajci nisu bili obavešteni.

Planeta
> 02:28h

Kancelarka Merkel za 12 godina svog mandata nijedan jedini put nije došla na nedeljne brifinge sa predsednicima nemačkih službi bezbednosti, rekao je jedan visoki vladin službenik za magazin Fokus.

- Zašto putuje u Englesku, zar više ne veruje svojim ljudima - upitao je on.

Poslednji sastanak Merkelove i šefova britanskih agenata dogodio se u oktobru 2015. na imanju tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona. U znak zahvalnosti za podatke koje je dobila, Merkelova je Britancima predala dosije nemačke obaveštajne službe (BND) o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i analizu o situaciji na Krimu.

Prema navodima Fokusa, nemačke bezbednosne službe nisu znale za predaju ovih poverljivih dokumenata. Britanci su kasnije u razgovorima s nemačkim kolegama pokazali iznenađenje zbog toga što nemačke službe nisu unapred bile obaveštene o sastanku Merkelove s tajnim službama u Engleskoj.