Foto: Profimedia

Unapređenje vojnotehničke saradnje

VLADIMIR PUTIN: Razmišljamo o prodaji S-300 Srbiji

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije, izjavio da se na najvišem nivou razmatra mogućnost prodaje protivvazdušnog sistema Srbije

Politika
> 16:20h

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je da su planovi Srbije kad je reč o kupovini ruskih protivvazdušnih sistema S-300 tema koja se razmatra u najvišim političkim krugovima. - Vojnotehnička saradnja je izuzetno osetljiva tema. Mogu da potvrdim da se ona razmatra u najvišim političkim krugovima - rekao je Peskov upitan da li je Putin razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o isporuci PVO sistema S-300.

SENZACIONALNO RUSI DALI HRVATIMA S-300: Dobili ste ga da OBUZDATE SRBE uoči Oluje, a gde je sada?

Vučić je tokom nedavne posete Moskvi i sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izjavio da je ugovorena isporuka „migova 29“, tenkova i borbenih izviđačkih vozila, ali da o isporuci S-300 nije postignut dogovor. Inače, cela priča o čuvenom ruskom odbrambenom sistemu podgrejala je priče da je Rusija prodala ovaj sistem Hrvatskoj, i to tokom devedesetih. Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović potvrdio je takvu informaciju uz opasku da ne može više da priča o tome jer je sve u domenu vojne tajne. Međutim, bivši ministar odbrane Andrija Hebrang tvrdi da kompletan sistem nikada nije isporučen.

Josipović, naime, tvrdi da je sistem isporučen i da „su ga svi mogli videti i na televiziji“. Rusija je, kako je naveo, za vreme rata pomagala Hrvatskoj, ne samo oružjem nego i politički. Hebrang, međutim, tvrdi da S-300 nikada nije bio kompletiran sistem, niti spreman za upotrebu.

MOSKVA: Lažne vesti o prodaji S-300 Hrvatskoj sa ciljem narušavanja odnosa Rusije i zemalja Balkana Ovo je juče demantovao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je izjavio da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije „laž i provokacija“. - Taj informacioni napad bio je ostvaren uoči proslave za Ruse i Srbe svetog praznika Vaskrsa - da bude što bolniji i da se smanje mogućnosti reagovanja. A interesantno je da se priča o S-300 „ubacuje“ u medije svakih pet-šest godina, iako se dobro zna da su se kriminalne aktivnosti odvijale u trouglu zemlja destinacije - posrednik - Ukrajina - rekao je Čepurin. E.K.