Foto: Promo

MAPE UMA – ZVUČI ČUDNO, ALI DELUJE!

Imate problema s pamćenjem? Evo kako da ga poboljšate

Naš mozak je svakodnevno izložen ogromnom broju informacija – na poslu, na fakultetu, u privatnom životu, u medijima, u komunikaciji s okolinom. Neprekidno smo okruženi različitim podacima i nije neobično da ponekad osetimo zasićenje.

Edukacija
> 02:10h

Da li vam se dešavalo da imate problema s pamćenjem i koncentracijom? Imamo rešenje za vas – mape uma su odličan alat za brže učenje i trajno pamćenje. Šta je to mapa uma? Mape uma nam pomažu da bolje iskoristimo neograničenu moć mozga i što veći deo njegovog kapaciteta. One su zapravo kombinacija umetnosti i nauke, logike i emocija, reči i slika. Predstavljaju kreativna i veoma efikasna sredstva za organizaciju i vođenje beležaka, koje nam pomažu da lakše pamtimo i učimo. Tvorac ove tehnike „mapiranja” je Toni Buzan. Još kao student se interesovao za psihologiju učenja i funkcionisanje ljudskog mozga, a krajem šezdesetih godina dvadesetoga veka kreirao je ovu univerzalnu alatku. Zašto naš mozak voli mape uma? Važna karakteristika ovakvog načina učenja je u korišćenju i leve (logičke, činjenične) i desne (kreativne i imaginativne) hemisfere mozga. Dakle, kreiranjem mapa aktiviramo obe hemisfere i podstičemo njihovu interakciju, čime iskorišćavamo veći kapacitet mozga i povećavamo svoje mentalne sposobnosti.

Primenljive u svim sferama života Mape uma su primenljive u gotovo svim životnim situacijama. Možete ih koristiti da lakše spremite ispit ili napravite beleške za naučne radove, projekte i izveštaje. U poslovnom svetu, mapiranje se pokazalo kao efikasno pri vođenju sastanaka, pravljenju prezentacija, poboljšanju organizacije i komunikacije. Možemo ih koristiti i za lično preispitivanje – kako bismo stekli bolji uvid u sopstvenu ličnost, svoje potrebe, želje i ciljeve ili kako bismo rešili probleme u odnosima s ljudima koji nas okružuju. Mape aktiviraju mozak na svim nivoima, čineći ga sposobnijim za bolje pamćenje, čime se povećava i samopouzdanje. Pored toga, one podstiču kreativnost, igranje i humor.
„Mapiranje” je lako – isprobajte i vi! Za crtanje mape uma potrebni su vam beli papir, olovke u boji, tema koju želite da prikažete i, naravno, mašta. Sve počinje crtanjem središta mape uma, koje treba da predstavlja glavni pojam i ideju vodilju. Zatim prikazujete grane, na kojima označavate ključne reči, važne za temu koju obrađujete. Kako bi se lakše pamtile, mape treba da sadrže mala i velika slova, boje i trodimenzionalni stil. Slika vredi hiljadu reči, kaže izreka, a to posebno važi u ovom slučaju. Slike mnogo češće nego reči izazivaju podsećanje i snažnije su u pokretanju asocijacija i zato ih treba koristiti kad god je moguće. Važan element su i boje, kako bi se njima aktivirala i desna moždana hemisfera i bolje iskoristio potencijal za učenje i pamćenje. Boje stvaraju iluziju trodimenzionalnosti koja deluje uverljivo našem umu. Treba izbegavati crnu boju, jer ona ne deluje stimulativno na mozak, pa tako ni na delotvornost ove tehnike. Video-snimak u nastavku će vam pomoći da se sami oprobate u kreiranju mapa uma. A onda, ne postoje granice!
Učite uz eduTV – televiziju za savremenog gledaoca!

Mape uma su samo jedna od brojnih zanimljivih tema koje je za vas istraživao eduTV. Program ove obrazovne televizije je namenjen svim generacijama i predstavlja odličan način da se opuštanje uz TV pretvori u učenje. EduTV pruža jedinstveno iskustvo gledanja televizije, jer osim putem kablovskih operatera, program možete gledati i preko eduTV Android aplikacije, koja je dostupna besplatno na Google Play Storeu. Tu je i platforma za Video on Demand, preko koje imate mogućnost da gledate emisije na bilo kom pametnom uređaju, kad god poželite. Pratite eduTV i svakog dana otkrijte nešto novo!