Foto: Printscreen Krone.at

Aprilski hladni talas

VRATILA SE ZIMA: Austrija osvanula pod snegom, a biće još hladnije!

BEČ - Iako je sredina aprila, kao da je zima. Bečlije je jutros dočekao sneg, jak vetar i hladno vreme, baš kao da je januar.

Austrija
> 00:00h

Iako se sneg ne zadržava na putevima, pahulje su zabečlele auttomobile.Budući da je proleće uveliko počelo, niko se nije nadao snežnim padavinama sredinom aprila. Temperature su se kretale oko 0 stepeni Celzijusa, a udari vetra bili su 90 km/ na sat.

Zbog toga su su se jutros u Austriji ponovo vadili zimski kaputi i jakne, čizme, kape i rukavice. I tokom dana se zadržalo slično vreme, sa povremenim smenjivanjem kiše i snega, a temperatura vazduha neće prelaziti 3 stepena.

Do četvrtka posle podne u predelima od Tirola do kotlina u Semeringu očekuju nove snežne padavine visine od 10 do 40 centimetara , dok se u višim predelima na nadmorskoj visini preko 800 metara očekuju snežne padavine i preko 50 santimetara.

U noći sa četvrtka na petka doći do još većeg pada temperature širom Austrije, kada će temperatura pasti ispod 0 stepeni Celzijusa a očekuje sa da temperatura u planinskim predelima padne i do -10 stepeni. Ovo zahlađenje sa snegom moglo bi da ima ozbilje posledice po biljni svet.

Prema rečima šefa meteorologije UBIMET, Manfreda Špacirera udari vetra mogu dodatno da otežaju situaciju i nanesu veće količine snega što takođe ima negativan uticaj na biljke. Iako se za vikend očekuju blaže temperature , još uvek su mogući mrazevi tokom noći.

K.A.