Foto: Promo

Moderno

VELIKI FORMATI GREJSONA PERIJA U MSU VOJVODINE: Biljana Srbljanović vodič kroz izložbu

Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu otvoriće u petak vrata svim zainteresovanim posetiocima koji će uz vođenje književnice Biljane Srbljanović imati priliku da bolje upoznaju život i rad Grejsona Perija, jednog od najpoznatijih savremenih britanskih umetnika.

Pop kultura
> 00:00h

To neće biti klasično kustosko vođenje, već je planirano da spisateljica autorskim pristupom osvetli narativne strukture koje inspirišu ovog multimedijalnog umetnika, da govori o klasnom i rodnom identitetu, njegovim pojavnim i ekonomskim oblicima, te onim estetskim i medijskim. Poseban osvrt će biti na seriju „Neukus ni slučajno sa Grejsonom Perijem“, dokumentarni TV format koji je umetniku doneo i nagradu BAFTA, a koji je polazna tačka u stvaranju dela izloženih u „srpskoj Atini“.

U korak sa umetnošću... Biljana Srbljanović

Položaj umetnika, umetničko tržište, inspiracija socijalnom strukturom savremene Engleske, jednako kao i radovima osamnaestovekovnog engleskog slikara Vilijama Hogarta, biće okosnica predstavljanja izložbe Grejsona Perija. Ovo će, inače, biti prvo u nizu stručnih vođenja kroz izložbu „Taština malih razlika“ petkom uveče, jer je već za 28. april zakazano naredno, a nakon Biljane Srbljanović, publiku će u ovim vođenjima istaknute ličnosti iz javne sfere pozvati na razgovor o položaju savremene umetnosti u društvu, klasnim razlikama, rodnom identitetu i drugim temama koje svojim radom pokreće Grejson Peri. Novi Sad, kao evropska prestonica kulture 2021, prvi je od pet gradova Balkana u kom će do kraja godine Britanski savet predstaviti ovu izložbu. E.K.