Foto: Fonet

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan

DANAS JE ZELENI ČETVRTAK Svaki je baksuzan sem ovog! Danas se počinje ono što vam ne ide od ruke!

BEOGRAD - U Svetloj nedelji posle Vaskrsa današnji dan u narodu zove se Zeleni četvrtak.

Društvo
> 00:00h

To je jedan od sedam četvrtaka koji se nižu od Vaskrsa do velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice koje su naši stari praznovali moleći se Bogu da grad i nevreme ne unište letinu.

NARODNA VEROVANJA OD SVETLOG UTORKA DO TOMINE NEDELJE Danas je NAJBOLJI DAN u godini! Ovo ne radite!

Do Drugog svetskog rata naši stari po selima strogo su pazili da se na ove četvrtke - zelene, nikako ne ore, a tog dana ni volovi nisu uprezali u jaram. Štaviše, tog dana stoku nisu ni uprezali u kola.

Foto: Shutterstock

U Srbiji, čiji se krajevi razlikuju po šarolikim verovanjima i običajima, ovaj dan obeležava se na nekoliko načina od kojih su se neki održali, a neki su nažalost vremenom netragom nestali. Inače, Bela, Svetla ili Vaskršnja nedelja smatra se neprekidnim danom Vaskrsa. Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs.

Foto: Nebojša Mandić

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan - svi osim ovog! Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, kakakondžule i druge nečastive sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

Foto: Filip Plavčić

Ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Takođe, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti. U narodu je ovaj dan poznat i kao beli ili zeleni četvrtak i na njega se nije radilo.

(EPK/Wikipedia/Agencije)