Sigurna kuća za jači pol

Žene, marš iz Skupštine Srbije!

Posle formiranja vlade u parlamentu će biti manje od 30 odsto žena, jer zakonom nije regulisano da svaku ženu nasleđuje žena

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Sramota. Iako su sve stranke ispunile zakonsku normu koja propisuje da 30 odsto kandidata za poslanike budu žene, našli su rupu u zakonu koja im omogućava da te iste žene istisnu iz parlamenta. Naime, prilikom pravljenja listi svaki treći kandidat bila je žena, a kako je zabranjeno menjanje redosleda na listi, ukoliko se neka dama povuče, na njeno mesto dolazi kandidat koji je ispod nje - a to je uvek muškarac! Sekretar Skupštine Veljko Odalović potvrdio je da postoji mogućnost da posle formiranja vlade u parlamentu bude manje od 30 odsto žena, jer zakonom nije regulisano da svaku ženu nasleđuje žena, već prvi na listi. - Nadam se da će u narednom periodu nova vlada i parlament ispraviti ovu manjkavost. Iako je bilo predloga da se to odmah reguliše, takav predlog još nije usvojen - rekao je Odalović. Prema rečima Slavice Đukić Dejanović, nekadašnje predsednice Skupštine, sad je pitanje koliko će žena sa tih lista otići u vladu, te samim tim koliko će ih ostati u Skupštini.- U svakom slučaju, moja je želja da ih bude što više u vladi, jer bi bile na važnijim i odgovornijim funkcijama u zemlji - kazala je Đukić Dejanović. Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Snežana Lakićević Stojačić kaže da opasnost predstavlja to što nije usvojen amandman kojim se liste obavezuju da ženu koja vrati mandat zamene poslanicom, a ne poslanikom. S druge strane, Suzana Grubješić iz URS kaže da je zakon prava mera današnje Srbije, a ubuduće možemo da razmišljamo o striktnoj zameni „žena za ženu“ u Skupštini.- A šta ako muškarac ode, a zameni ga žena kao sledeća na listi? - odgovorila je Grubješićeva.

Trećina žena i u vladi Snežana Lakićević Stojačić poručila je da bi i u izvršnoj vlasti trećinu trebalo da čine dame. - Za vladu postoji već samo preporuka da bi bilo dobro da ne bude manje od 30 odsto žena. Videćemo da li će i u kojoj meri to biti ostvareno - kazala je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.