Pa im vi dajte pare

Tupsoni nas vode na more!

Turističke agencije koje je Kurir pozvao ne znaju da turiste vode u zemlje u kojima je vanredno stanje

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Glave u torbi. Verovali ili ne, zaposleni u domaćim turističkim agencijama ne znaju da u pojedinim zemljama, inače omiljenim srpskim turistima, vlada ili je doskora vladalo vanredno stanje. U Tunisu je takva situacija od januara prošle godine, a u Egiptu je, nakon 30 godina, vanredno stanje ukinuto pre samo dve nedelje. Da bismo proverili koliko su agencije upućene u situaciju, pozvali smo njih nekoliko i malo je reći da smo ostali zapanjeni njihovim neznanjem. Prvo smo pozvali „Argus turs“. - Dobar dan. Novinar Kurira na vezi. Radimo jedno istraživanje. Da li bi vaša agencija vodila turiste u zemlje gde vlada ratno stanje? - Ne, naravno. - A u zemlje gde je vanredno stanje? - Naravno da ne, kakvo vam je to pitanje?! Pa nigde nije vanredno stanje! - Da li imate ponude za Egipat i Tunis? - Da, imamo. - Znate li da u Tunisu vlada vanredno stanje, a ono je doskora bilo na snazi i u Egiptu? - Nismo dobili informacije od naših inostranih partnera - rekli su iz „Argusa“. Kada smo zaposlenoj u „Top tursu“ rekli da je u Egiptu tek nedavno ukinuto vanredno stanje, ona nam je rekla da uopšte nemaju ponude za Egipat. Međutim, na njihovom sajtu se nalaze aranžmani za ovu afričku zemlju. U „Adrijatiku“ su nam rekli da turiste nikako ne bi vodili u zemlje pogođene vanrednim stanjem. - Da, imamo ponude za Tunis. - A znate li da u Tunisu vlada vanredno stanje? - (Tišina) Pa... znam. - I ipak šaljete turiste tamo? - Znate šta, mi smo subagencija, mi ne vodimo turiste. Ajde, doviđenja - ljutito su nam rekli u „Adrijatiku“. Slični odgovori usledili su i iz ostalih turističkih agencija koje smo pozvali.

M. Nekić - D. Tadić

Juta: I nas ste iznenadili! Zoran Arsenović, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Jute, rekao nam je da mu je sve to nelogično i da prvi put čuje da je u Tunisu vanredno stanje. - Prvi put to čujem za to. Nedavno se vratila jedna ekipa iz Tunisa i kažu da je sve u redu - kaže Arsenović i dodaje da u Egipat i Tunis godišnje ode oko 30.000 turista.

Šta je vanredno stanje - Objava države kojom se suspenduju normalne funkcije vlasti i upozoravaju građani da izmene uobičajeno ponašanje. - Proglašavaju se u vreme prirodnih nepogoda, građanskih nemira ili rata. - Omogućava vojsci i policiji da puca na svakoga ko se ogluši o naređenje da stane. - U Srbiji je zbog ubistva premijera Zorana Đinđića vanredno stanje trajalo od 12. marta do 22. aprila 2003.