Foto: Beta/Tamino Petelinsek

Tužba

SLOVENAČKO TUŽILAŠTVO PROTIV JANŠE: Da mu se oduzme 400.000 evra!

Specijalno državno tužilaštvo Slovenije podnelo je tužbu protiv vođe slovenačke opozicije Janeza Janše i traži da mu se oduzme nezakonito stečena imovina od gotovo 400.000 evra, objavili su vodeći slovenački mediji.

Region
> 00:00h

U saopštenju tužilaštva ne navodi se Janšin identitet, ali Delo piše da nema nikakve sumnje da se radi o predsedniku Slovenačke demokratske stranke (SDS), poslaniku u parlamentu i nekadašnjem premijeru.

Tužba je podneta posle finansijske istrage pokrenute 2013, u kojoj se ispitivalo poreklo ne samo Janšine imovine, nego i imovine njegove supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, koja je upravljala njihovim računima, njegovog brata Rajka Janše i nekadašnjeg sekretara stranke Jože Zagožena, koji je u međuvremenu umro.

Agencija STA i televizijska stanica POP-TV prenose da su tužioci odlučiti da tuže samo Janšu, kod kog je utvrđena razlika od 395.388 evra između prijavljene i stvarne imovine u spornom periodu (2010-2013) .

Janaša je izjavio da je više puta u medijima i u istrazi govorio o svojoj imovini i da neće da se ponavlja, a njemu bliski mediji tvrde da je reč o političkom procesu na tragu afere Patria. Podsećamo, Ustavni sud Slovenije poništio je presudu kojom je Janša bio osuđen na dve godine zatvora zbog primanja mita od finske firme Patria.