Foto: Reuters 5 Avg 2016

Poruka protivnicima

(VIDEO) RUSKA PARADA IZNENAĐENJA: Vojni noviteti koji će biti predstavljeni na proslavi Dana pobede

Neposredno pred održavanje 72. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom,ministratsvo odbrane Rusije o objevilo listu vrhunske vojne opreme koja će biti predstavljena na paradi 9. maja.

Planeta
> 00:00h

Arktičko oružje

PVO oružje posebno dizajnirano za upotrebu na Arktiku će biti predstavljeno prvi put 9. maja. To su Pancir-SA Tor-M2DT kratkog dometa i topovski sistemi, ova montirani na terenska vozila DT-30 Vitjaz.

Pancir-SL i Tor-M2DT će biti jedina vojna oprema koja će proći preko Crvenog trga sa zimskom kamuflažom.

Novi avioni

Tradicionalno kraj parade će obeležiti legendarne aero grupe Striži i Ruski vitezovi, koji će demonstrirati domete ruskog vazduhoplovstva.

Dok se Striži leteti MIG-29 avionima, Ruski vitezovi će koristiti nove lovce SU-30SM. Su-30SMs su lakši za letenje nego Su-27S koji su vitezovi koristili ranije.

Su-30s su se pokazale izuzetno efikasnim u Siriji, gde su obezbedili pratnju i zaštitu ruskim bombarderima.

Niz borbenih aviona i helikoptera će učestvovati na ovogodišnjoj paradi u Petrogradu, sa više od 40 Mi-8, Mi-26, Mi-35, Mi-28N i KA-52 helikoptera, MIG-29SMT, MIG-31BM Su-35 i Su-34 lovci, i An-12 An-26 i Tu-134 transportni avioni.

Raketni sistemi Baltičke flote

Bal i Bastion raketni sistemi će biti predstavljeni po prvi put u toku 9. maja paradi u Kalinjingradu. Ova moćna oružja, koja su aktivirana u Baltičkoj floti pre samo nekoliko dana, koriste napredne Kh-35 i Oniks rakete koje su efikasne do 500 kilometara (310 milja). Slični sistemi su trenutno postavlejni i na Krimu i na Kurilskim ostrvima na Dalekom istoku.

Zajedno sa S-400 PVO raketnim sistemima i Islandet taktičkim balističkim raketa, sistemi odbrane Bal i Bastion su u stanju potpuno odbrane određene delove sveta.

Pešadija

Kao još jedno podsećanje na prošlost, i pripadnici Patriotskog pokreta mladih će učestvovati na paradi na Crvenom trgu u Moskvi. Osnovan 29. oktobra 2015. godine, ovo čedo Ministarstva odbrane, prestavlja skup volontera za saradnju sa vojskom, vazduhoplovstvom i flotom (DOSAAF). Centralni sportski klub vojske i Vojska mladih imaju više od 30.000 članova starosti od 11-18.

Mnogi od pripadnika Vojske mladih, obučeni u paravojne uniforme i svetle crvene beretke, marširaće preko centralnih trgova u Moskvi, Habarovsku, Nižnijem Novgorodu i drugim ruskim gradovima.

Novi stari tenk

Tenkovi, T-72B3M će paradirati preko kaldrme na Crvenom trgu je 9. maja. Iako je već stra borbena mašina, T-72 će ostati, zajedno sa T-90, glavna ruski tenk dok ne budu zamenjeni sa Armata tenkovima, koji je imao premijeru 2015.

Kao i svi tenkovi T-72B3M , T-72B4 je unapređena verzija T-72B3 koja je najnovija modernizovana verzija tenka ruske proizvodnje T-72. T-72B3M je zaštićen novim eksplozivnim reaktivnim oklopom.

T-72B3M je opremljen sa karusel automatskim utovarivačem granata.

(Sputnjik)