Bolne menstruacije nisu opasne, ali zagorčavaju život

Samo da prođu „oni dani“

Ginekolozi apeluju da proverite uzrok bolnog mesečnog ciklusa kako biste blagovremeno rešili problem. Nećete verovati, ali i to je moguće

Život
> 09:18h

Dolaze „oni dani“... Dani kada bukvalno padate u nesvest od bolova i proklinjete boga što ste žensko! Dani kada ćete, pored uložaka, nabaviti i šaku „brufena“, „raptena K“, „nimulida“, „diklofena“... Da se razumemo, uzeli biste vi šta god vam dođe pod ruku samo da ti nesnosni bolovi prestanu! Naravno, reč je o mesečnom ciklusu, koji za vas, za razliku od mnogih drugih žena, ne predstavlja samo nekoliko dana kada ste rastrojene, razdražljive i opasne po okolinu. Nažalost, vi pripadate grupi žena koje boluju od dismenoreje, ali ne brinite, i to se da srediti, ili makar ublažiti! Dr Nebojša Radunović, ginekolog u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Beogradu, kaže da se procenjuje da oko 60 odsto žena pati od bolnih menstruacija.- Ovaj pojam označava bolne menstruacije koje često prate sistemske tegobe kao što su glavobolja, povraćanje i proliv. Postoje primarna i sekundarna dismenoreja. Prva je funkcionalna i nastaje s prvom menstruacijom.

Uglavnom se gubi nakon puberteta ili porođaja, a javlja se kao odraz životnih navika, načina ishrane i emocionalnih teškoća - navodi za Dr Kurir ginekolog dr Nebojša Radunović i dodaje da osnovni uzrok većih bolova tokom menstruacije predstavljaju izražene kontrakcije, tačnije stezanje mišića materice.

- Uzrok ovih prenaglašenih kontrakcija je funkcionalne prirode, koje nastaju usled hormonskih i psiholoških uticaja. Reč je o prirodnom procesu koji se odigrava pri kraju menstrualnog ciklusa i koji ima samo jači intenzitet od uobičajenog - objašnjava on i naglašava da se ne treba plašiti jer to nije ništa opasno.

Ovaj stručnjak dodaje da u svakom slučaju treba redovno da posećujete ginekologa, jer postoji i sekundarna dismenoreja, u čijoj osnovi je neko ginekološko oboljenje.

- Nastaje kasnije u životu i često je posledica bolesti u maloj karlici, kao što su endometrioza, upalni procesi, ožiljci od prethodnih operacija. Lečenje, pre svega, podrazumeva uklanjanje tog suštinskog uzročnika - kaže na kraju dr Radunović.

Način ishrane može da ublaži bol Menjanjem načina života, posebno ishrane, možete značajno doprineti umanjenju menstrualnih tegoba. Ishrana koja u sebi ima odgovarajuću količinu vitamina B6 i E i magnezijuma smanjuje proizvodnju prostaglandina i uspostavlja ravnotežu u organizmu. Trebalo bi da smanjite unos prerađenih ugljenih hidrata. Takođe biste mogli da ograničite potrošnju mesa, jaja, mlečnih proizvoda, biljnih ulja, oštrih začina i alkohola. Ishranu bazirajte na žitaricama, zobenom brašnu, mahunastom i zelenom povrću, kao i morskoj ribi. Jedite lubenice i jagode, jer su one prirodni diuretici.