Foto: Reuter 23.04.2017.

Ide se u drugi krug

DRAMATIČAN FINIŠ IZBORA U FRANCUSKOJ: Makron pobedio Le Penovu u poslednjem trenutku!

Centristički kandidat Emanuel Makron i liderka ultradesnice Marin le Pen osvojili su najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj i kvalifikovali su se za drugi krug koji će se održati 7. maja, pokazali su konačni rezultati koje je danas saopšilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Planeta
> 00:00h

Navedeno je da je Makron osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto, dok iza njih slede konzervativni kandidat Fransoa Fijon sa 19,91 odsto osvojenih glasova i levičarski kandidat Zzan-Lik Melanšon sa 19,64 odsto.

Kvalifikacije Makrona i Le Pen za drugi krug predsedničkih izbora "menjaju politički pejzaž Francuske" i "pripremaju teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u EU, ocenjuje AP.

Što se tiče ostalih kandidata, koji nisu uspeli da uđu u drugi krug, trećeplasirani u prvom krugu je konzervativni kandidat desnog centra Fransoa Fijon sa 19,9 osvojenih glasova, dok je na četvrtom mestu radikalni levičar Žan-Lik Melanšon koji je dobio 19,2 odsto glasova.

Rezultati su u skladu sa predviđanjima većine instituta za istraživanje javnog mnjenja, napominje AP.

Američka agencija ocenjuje da kvalifikacije Makrona i Le Pen za drugi krug predsedničkih izbora "menjaju politički pejzaž Francuske" i "pripremaju teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u EU.