Foto: Dušan Stamenković

Tradicionalno obeležavanje

SVETSKI DAN KNJIGE: Poznati radili ko bibliotekari

Ministar Vladan Vukosavljević predvodio plejadu javnih ličnosti koje su animirale Beograđane da se druže s knjigama

Srbija
> 00:00h

Dan knjige, koji se tradicionalno obeležava u Biblioteci grada Beograda, okupio je brojne poznate ličnosti, koje su se oprobale u ulozi bibliotekara.

Lepše je sa muzikom... Ana Stanić

Tim povodom, oni su iznajmljivali knjige i članske karte sugrađanima u cilju povećanja broja članova biblioteke i čitalačke publike.

Prljavi bibliotekar... Inspektor Blaža s posetiocem

Brojni gosti Poznati koji su ove godine preuzeli ulogu bibliotekara bili su ministar kulture Vladan Vukosavljević, glumci Nada Šargin, Svetislav Bule Goncić, Tamara Dragičević, Dejan Lutkić i Tihomir Stanić. Tu su bili pisci Ivana Dimić, Vladislav Bajac, Vule Žurić, Jasminka Petrović, Vladimir Kecmanović i Sonja Lapatanov. Čast muzičara branili su Prljavi Inspektor Blaža, Kiki Lesendrić, Ana Stanić i Milan Đurđević.

Nema veze sa Anom... Tihomir Stanić

Izložba u čast Disa - Već godinama naša biblioteka organizuje ovaj projekat na Svetski dan knjige, kako bi javne ličnosti podstakle čitavu javnost na temu knjige. Kontinuiranim radom, pre svega sa decom, postižemo rast članstva svakog dana - naglasila je direktorka biblioteke Jasmina Ninkov. Povodom 100 godina od tragične smrti srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, priređena je jedinstvena izložba „Meni nije dato“, na kojoj je prvi put predstavljen Disov originalni rukopis pesme „Lepota“ i njegove fotografije. S. H. B. - D. S.

REAGOVANJA /ŠTA SU REKLE JAVNE LIČNOSTI KOJE SU JUČE RADILE U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA/ Vladan Vukosavljević IZVOR MUDROSTI Knjige su izvor mudrosti, iskustva i znanja, danas u vreme medija knjige ne smeju biti zapuštene. Prljavi Inspektor Blaža Prijatelj Kao Pas Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, pored psa, i treba joj se posvetiti, uprkos teškim vremenima. Svetislav Bule Goncić BAR JEDNA GODIŠNJE Veoma je važno i, ako ništa drugo, bar jedno dobro delo, šta kome odgovara da pročita jednom u godini. Ivana Dimić BIBLIOTEKA JE SVEMIR Svaki događaj poput ovog je dobar događaj. Što bi rekao Vorhez: „Biblioteka je svemir.“ Vule Žurić VAŽNO ZA KULTURU - Ovo je fina manifestacija kojom se promoviše biblioteka, što je važno za kulturu svakog čoveka.