Foto: VS

Inžinjerijska četa

(FOTO) POLIGON BOROVAC KOD BUJANOVAC: Vojska Srbije pokazala svoje umeće

Na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca jedinice Vojska Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD izvele su zajedničku obuku.

Srbija
> 11:00h

Zajedničku obuku realizuju na osnovu Plana bilaterarne vojne saradnje za 2017. godinu, deo pripadnika inžinjerijske čete 3. brigade Kopnene vojske deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama, sa pripadnicima inžinjerijskog bataljona Evropske Komande Oružanih snaga SAD, na poligonu „Borovac” u blizini baze „Jug” i strelištu „Vrtogoš”, u aprilu 2017. godine.

Zajednička obuka predstavlja nastavak saradnje inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije i EK OS SAD započete u toku prošle godine.

Foto: VS

Cilj zajedničke obuke je unapređenje ključnih sposobnosti inžinjerijske čete i sticanje iskustva pri radu u međunarodnom vojnom okruženju, kao i dodatna obuka pripadnika inžinjerijske čete Vojske Srbije na inžinjerijskim sredstvima EK OS SAD, koja treba da budu predmet donacije američke strane do kraja 2017. godine.

Radi se o pet inžinjerijskih mašina i dva motorna vozila samoistovarivača.

Na obuci ukupno učestvuje 29 pripadnika VS i 19 pripadnika EK OS SAD.

Foto: VS

Na poligonu „Borovac” u prvoj fazi realizovano je inžinjerijsko-geodetsko izviđanje deonice puta, a u drugoj fazi, nastavljeno je sa rekonstrukcijom puta.

Pored toga, izrađena je jednozidna jednospratna konstrukcija mosta „Bejli“ dužine 12 metara, koja je kasnije postavljena preko suve prepreke.

Foto:VS

Na strelištu „Vrtogoš” realizovani su radovi na mašinskom iskopu zemljanog materijala, a u slobodno vreme organizovane su posete kulturno-istorijskim znamenitostima i manastirima u okolini Vranja.

"Tokom aktivnosti obostrano je konstatovano da je cilj zajedničke obuke ostvaren u potpunosti, odnosno da su inžinjeri VS osposobljeni za rukovanje inžinjerijskim mašinama iz sastava EK OS SAD, da su unapređene ključne sposobnosti čete, kao i da će iskustvo stečeno pri radu u međunarodnom vojnom okruženju imati pozitivan uticaj na razvoj projektovanih sposobnosti inžinjerijske čete u celini. U maju 2017. godine planiran je nastavak zajedničke obuke", navedeno je u saopštenju Vojske Srbije.

(T.S.)