Šta su članovi Vlade dobijali na poklon

NAORUŽANI: Puške i bodeži za srpske ministre

Među darovima koje su strani državnici poklanjali našim funkcionerima, osim hladnog i vatrenog oružja, ima i knjiga, ćilima, tanjira, kravata, ikona, ali i žestokih pića

Politika
> 21:28h

Srpski ministri naoružani su do zuba! To je prvi utisak kada se pogleda spisak protokolarnih poklona koje su dobijali tokom 2016. godine, a koji je juče obelodanila Agencija za borbu protiv korupcije! Naime, u katalogu poklona za prethodnu godinu na spisku darova koje je dobio premijer Aleksandar Vučić našle su se dve mačete - jedna srebrna sa smaragdima, čija je vrednost 50.000 dinara, koju mu je uručio predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, i druga koja je replika mačete iz dinastije Han i čija je vrednost 40.000 dinara, a dar je predsednika Kine Si Đinpinga. Tu su i srebrni bodež i kožna kamča sa poludragim kamenjem, čija je vrednost 30.000 dinara. Inače, Vučić je dobio i najveći broj poklona i nijedan nije uzeo za sebe, već su sada javna svojina. Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić dobio je čak dve automatske puške čija je vrednost sto hiljada dinara, a poklon je potpredsednika vlade Ruske Federacije Dmitrija Rogozina. Dačić je primio i dosta knjiga, ali i poneki vez na svili.

Vredan dar... Si Đinping poklonio Vučiću repliku mačete iz dinastije Han

Među protokolarnim poklonima ministra policije Nebojše Stefanovića našla su se dva paradna bodeža - jedan je dobio od komandanta SAJ Spasoja Vulevića i njegova vrednost je 55.000 dinara, dok je drugi bodež poklon ministra unutrašnjih poslova Mađarske Šandora Pintera, a vredan je 43.000. Kada je reč o darovima koje je dobio potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, tu je stvar vrlo jednostavna. On je na poklon dobio nekoliko flaša žestine, ali i sitnice poput fleš memorije, kravate, rokovnika, kutija za vizitkarte, kalendara. Najskuplji poklon koji je dobio je dres košarkaške reprezentacije Srbije, koji vredi dve i po hiljade dinara, a dobio ga je od Miloša Teodosića. Jedino je u njegovom slučaju sve pripalo njemu, odnosno vodi se kao lična svojina.

Procenjuje se vrednost MAJI GOJKOVIĆ TANJIRI I PEPELJARE Iako procena poklona predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković još nije objavljena, na spisku darova koje je primila našle su se uglavnom knjige, ali i đakonije poput tanjira, staklenih figura i pepeljara. Najzanimljiviji poklon Gojkovićeva je dobila od predsednika vlade BiH Fadila Novalića, a reč je o četiri srebrnjaka sa motivima džamije, crkve, katedrale i sinagoge.