Foto: Profimedia

AMERI ZABRINUTI

ULAZAK NA ZADNJA VRATA: Ovo je ubedljivo najveća kineska pretnja po bezbednost SAD (FOTO)

Istočnoazijska opservatorija, koju združeno finansiraju kineska Akademija nauka, Japan, Južna Koreja, i Tajvan, već godinama pokazuje interesovanje za pristup britanskom infracrvenom teleskopu

Planeta
> 04:47h

Prema nezvaničnim informacijama, Kina je blizu konstrukcije jednog od prvih infracrvenih teleskopa u svetu. Potentno špijunsko oruđe moglo bi da je učini najvećom pretnjom po bezbednost čitavog regiona Pacifika, piše Newsweek.rs. Istočnoazijska opservatorija, koju združeno finansiraju kineska Akademija nauka, Japan, Južna Koreja, i Tajvan, već godinama pokazuje interesovanje za pristup britanskom infracrvenom teleskopu koji se nalazi na vrhu jednog od havajskih vulkanskih ostrva. Njime trenutno upravljaju univerziteti iz Havaja i Arizone. Za održavanje projekta, potrebno je naći dodatne finansijere u narednih nekoliko meseci. Istovremeno, Istočnoazijska opservatorija, prema rečima portparola univerziteta u Honoluluu Dena Mejsenzala, još uvek nije kupila pravo za pristup teleskopu.

Stručnjake zabrinjava mogućnost da Kinezi na taj način steknu uvid u jedinstvene detalje američkog svemirskog programa. Teleskopom sa Havaja bi se mogli opaziti svi elektromagnetni talasi koje emituju aktivni ili pasivni američki sateliti, odrediti njihova pozicija, stepen zagrevanja i hlađenja, potpis spektra emisije, pa čak i veličina i tačan položaj objekta.

Zakonodavci u SAD su svesni mogućnosti sklapanja dogovora između zainteresovanih strana i planiraju slanje upita Ministarstvu odbrane ne bi li utvrdili postojanje pretnje po nacionalnu bezbednost.

Ministartvo odbrane i agencija DARPA dali su istovetan odgovor na pitanje koje je postavio magazin "National Interest" u kome se navodi da agenija i ministarstvo zajedničkim snagama rade na pitanju dugoročnog finansiranja rada britanskog teleskopa.

Iz DARPA takođe navode da su menadžeri programa svesni njegovih implikacija na nacionalnu bezbednost. "Postoji izvestan stepen zabrinutosti u vezi s rastućim trendom dopuštanja stranih investicija u programe koji se tiču nacionalne bezbednosti".

Moguće strano preuzimanje britanskog UKIRT teleskopa već nekoliko godina uznemirava stručnu javnost u SAD. U pismu koje je grupa vladinih stručnjaka pod imenom JASON poslala Savetodavnom odboru komande američkog vazduhoplovstva, navodi se "mogućnost ozbiljnih posledica po nacionalnu bezbednost" u slučaju iznajmljivanja teleskopa trećoj strani. Budući da je tehnologija po kojoj funkcioniše teleskop već predmet restrikcija, bilo bi ironično pravo upotrebe gotovog proizvoda prodati strani koja bi mogla ne samo da ga iskoristi, već i da prikupi podatke neophodne za razvijanje sopstvene tehnologije sličnog ili istog tipa. Mejsenzal navodi da je univerzitet svestan ovih ograničenja i posvećen očuvanju bezbednosnih interesa Sjedinjenih Država. Sa druge strane, naučnici su zabrinuti zbog pritiska pod kojim se trenutno nalazi Univerzitet na Havajima. Mejsenzal je potvrdio da rok za sklapanje dogovora s Istočnoazijskom opservatorijom ističe u junu, a da u slučaju izostanka alternativnog izvora finansiranja projektu preti mogućnost zatvaranja. U redovnim okolnostima, teleskop će svakako prestati s radom 2020. godine.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

NUKLEARNA TRKA ISPOD RADARA: Tajno naoružavanje SAD dovodi svet na ivicu Trećeg svetskog rata AZIJSKA NUKLEARNA EPIDEMIJA: ​Nova doktrina oružanih snaga Indije donosi opasan recept odmazde! DIJALOG RELIGIJA: Zašto je Papa Franja odlučio da poseti Egipat BORBA S GRANIČARIMA, VUKOVIMA I LEDOM: Ovi su šverceri alkohola koji pokreću ilegalni noćni život Teherana (FOTO)