Foto: AP

Okršaj u hramu fudbala

(VIDEO) BOKSERSKI SPEKTAKL DECENIJE: Sve što niste znali o duelu Klička i Džošue! Vembli je spreman

Britanski bokser Entoni Džošua boriće se protiv Ukrajinca Vladimira Klička za titulu šampiona sveta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF i IBO.

Ostali sportovi
> 21:32h

Ovaj meč biće održan večeras nešto pre 23.00 časa na stadionu Vembli, a očekuje se skoro 100.000 navijača, pošto su ulaznice davno rasprodate.

Foto: Reuters

Džošua ima samo 27 godina, a Kličko 41. On je u profesionalnoj karijeri imao 18 mečeva, a svih 18 je dobio nokautom. Britanac je 2012. na OI u Londonu osvojio zlato, a potom je prešao u profesionalce. Džošua će protiv sebe imati Klička, koji ima čak 68 profesionalnih borbi od kojih je dobio 64. Kličko je 53 borbe dobio nokautom, a profesionalac je postao pošto je osvojio zlato na OI 1996. Britanski mediji navode da će Džošuova prednost biti mladost, snaga i domaći teren. Džošua je u Londonu imao 5 borbi, a Kličko samo jednu i to pre 17 godina.

Britanac je 16 od 18 borbi dobio pre ili u trećoj rundi. On je svih 18 borbi dobio nokautom, a nikada u karijeri nije boksovao protiv Klička, koji ima 68 mečeva. Ako Džošua dobije meč po treći put u karijeri odbraniće titulu u IBF kategoriji, a osvojiće titulu u verziji WBA. U tom slučaju najverovatnije mu sledi borba protiv šampiona u WBA verziji Dentaja Vajldera. Postoji mogućnost i da se bori za šampiona u WBO verziji Džozefa Parkera.
U slučaju da Kličko trijumfuje, engleski mediji navode da u ugovoru postoji klauzula, po kojoj Džošua ima pravo na revanš. Ukrajinac u slučaju poraza nema tu klauzulu u ugovoru i verovatno će se oprostiti od boksa.
Mediji navode da će obojica boksera bez obzira na ishod meča dobiti po 15 miliona funti. Organizator je samo od ulaznica zaradio oko 10 miliona evra, a prava na TV prenos još 35 miliona evra. Prema kladionicama veći favorit je Džošua (1,45), dok su kvote za Klička (2.90). Britanac je na zvaničnom merenju imao 113,4 kilograma, a Ukrajinac 109. Engleski mediji navode da će u vreme borbe temperatura na Vembliju biti ispod 10 stepenac Celzijusovih, a tu bi trebalo da ima prednost Kličko koji se pripremao na Alpima.
Džošua je u mladosti igrao fudbal, a 100 metara je trčao ispod 11 sekundi. Tokom jedne utakmice prebio je protivničkog igrača. Proveo je dve nedelje u zatvoru, a 14 meseci je nosio nanogicu. On je sa 17 godina otišao od kuće, a živeo je u hostelu sa prijateljima i učestvovao je u uličnim tučama. Njega je potom jedan rođak odveo u lokalni bokserski klub, a potom je izabran u reprezentaciju Velike Britanije.
Međutim, 2011. policija ga je zaustavila zbog prebrze vožnje, a u torbici mu je pronađena marihuana. On je izbegao zatvor pošto je dobio 100 sati dobrotvornog rada. Džošua je dobio suspenzije od strane nacionalnog Bokserskog saveza, ali je naknadno pozvan na EP i stigao bez treninga do četvrtfinala. Nastupio je potom na SP, a na OI u Londonu 2012. osvojio je zlato. Iako je kupio kuću od pola miliona evra, Džošua živi sa majkom u gradskom stanu. Kličko je poslednji put nokautiran daleke 2004. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PUTOVAO KROZ VREME DA VIDI TAJSONA: Čovek iz budućnosti na snimku boks meča iz 90-ih