Foto: Zorana Jevtić

Prvi maj

PRLJAVE RUKE, ALI OBRAZ ČIST: Kurir sa rudarima iz Kolubare, evo kako oni slave RAD!

Rudari su simbol praznika, a malo ko zna kako je raditi njihov posao. Posetili smo ih i pitali kako žive

Društvo
> 21:30h

Vremenski uslovi nemaju milosti, kad padne kiša, blato je preko kolena, a prašina je neizbežna, počinje priču rudar u RTB „Kolubara“, koji će poput mnogih svojih kolega i 1. maj provesti radno. Nema odmora - Preko leta ovde je 50 stepeni, a zimi i do minus 20... Nije nam lako. Često se pojavi i vrlo gusta magla, pa se gotovo ništa ne vidi. Ni tad ne stajemo s radom - dodaje. Zaposleni u „Kolubari“ se do radnih mesta prevoze terenskim vozilima jer nijedno drugo nije sposobno da priđe. Radne smene su im po osam sati, nema stajanja, nema gašenja mašina, nema praznika i nema crvenog slova u kalendaru.

Bagerista... Dragan Trajković

Za poslodavce imaju samo reči hvale jer im uvek izlaze u susret. Većina voli svoj posao uprkos teškim uslovima u kojima rade po tri smene bez prestanka. - Već 24 godine radim u „Kolubari“, uslovi su teški i odeća nije adekvatna za ovakve uslove. Prašina i buka su sastavni deo našeg posla - kaže nam bravar Branko Radić (42). Bagerista Vlada Jeremić (42) radi u kabini ne mnogo većoj od metar s metar. Ipak, to ga ne sprečava da svakodnevno izvršava zadatke. - Pet godina radim s buldožerom koji je star oko 30 godina i imam samo ventilator u njemu. Ostalo nije problem - ne žali se previše Jeremić. Njegov kolega Dragan Trajković (50) slaže se da ne rade u idealnim uslovima, ali kaže da ih ništa ne može zaustaviti kad su u smeni. - Uslovi su solidni, decenijama radim s bagerom i volim svoj posao - priča Dragan.

Ništa bez buldožera... Vlada Jeremić

Smrtni slučajevi

Oprema kojom rade je prilično stara, njihova odeća se brzo pohaba zbog nemilosrdnih uslova i lošeg kvaliteta, ali uprkos mnogim poteškoćama, svoj posao obavljaju besprekorno. Posao je prljav, težak i opasan, povrede su česte, a godišnje se dogode i do dva smrtna slučaja - neretko stradaju mladi. Međutim, ono što se za svakog od njih može reći jeste da im je obraz čist. Upravo zbog toga ih i svi vide kao simbol svih radnika i ovog praznika.

Ponosan NIŠTA BEZ RUDARA Član sindikata Zoran Čolić ponosi se radnicima u „Kolubari“.- Na njima je velika odgovornost, u svakom trenutku moraju paziti na mašine i gde se nalaze, nažalost, to nije uvek dovoljno. Često čujem ljude da kažu za naše radnike da su previše zahtevni u poslovima koji „nisu ništa specijalno“. Naši rudari zaslužuju sve poštovanje jer oni užasno teško rade da bi snabdeli celu Srbiju - kaže Čolić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PROTEST NA PRAZNIK RADA: Sindikati i studenti šetali do Vlade Srbije