Foto: Profimedia

Svakodnevna pojava

IGRA VAM OKO? Postoji nekoliko MITOVA zbog čega se to dešava!

Igranje oka vrlo česta i svakodnevna pojava koja zahvati ili desno ili levo oko. Konkretni uzroci još nisu poznati, ali smatra se da na to utiče funkcionisanje određenih nervnih područja. Titranje ili igranje oka u medicini je poznatije pod nazivom “miokimija”, odnosno prisilno trzanje očnog kapka, tj. grč očnog mišića.

Život
> 00:00h

Neke svakodnevne pojave mogu da utiču na titranje oka, recimo stres, umor, nedostatak sna, preterani unos kofeina, dugotrajno sedenje pred računarom, nervni poremećaj, ali i nedostatak magnezijuma u organizmu koji se gubi znojenjem tokom napornog vežbanja.

Uz titranje oka kao i kad svrbi dlan, vezuju se razni mitovi i praznoverja. Na različitim područjima i u različitim kulturama, drugačije se tumače. Tako na našim područjima mnogi smatraju titranje levog oka baksuznim, dok Kinezi sa druge strane veruju da je to znak dobre sreće.

Foto: Profimedia

Nekoliko mitova

Kina

Titranje u desnom oku smatra se lošim predznakom, dok je titranje u levom oku znak dobre sreće. Međutim, kod žena je situacija obrnuta. Takođe, kada titra u donjem levom kapku veruje se da će ta osoba plakati ili da je netko ogovara.

Delovi Afrike

U nekim delovima Afrike veruju da, kada gornji očni kapak titra, da je to znak susreta s nekim neočekivanim. Tamo igranje donjeg kapka znači skoro plakanje.

Indija

Indijci veruju suprotno od Kineza. Desno oko su dobre vesti, a levo loša sreća.

Havaji

Titranje u levom oku Havajcima je znak dolaska stranca, a konstantno titranje tog oka znači propast u porodici. Sujeverja su jedno, a gledanje na titranje oka sa medicinske strane ipak nešto drugo.

Foto: Profimedia

(dnevno.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Svaki dan radite OVE lagane vežbe za oči i POBOLJŠAĆETE VID!