Foto: Profimedia

Ne zna se za koga radi

KO JE MISTERIOZNI DANIJEL M.? Špijunska afera trese Evropu, ovaj OBAVEŠTAJAC napravio HAOS!

Švajcarska Federalna obaveštajna služba (FIS) nije konkretno želela da komentariše slučaj Švajcarca Danijela M. (54), koji je u petak uhapšen u Nemačkoj pod sumnjom da je špijunirao nemačke finansijske istražitelje uključene u kupovinu ce-deova sa podacima osoba koje izbegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku.

Planeta
> 20:36h

"Kada neko u Švajcarskoj koristi ilegalne metode da ukrade državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i mi imamo jedinicu koja se bori protiv toga", rekao je direktor FIS-a Markus Zajler novinarima na konferenciji u Bernu. Zajler je kazao da je "FIS aktivan u zemlji i inostranstvu", na šta je upitan da li to uključuje i Nemačku.

"Jednostavno neću ništa da kažem", odgovorio je šef FIS-a.

Izvor nemačkoj vladi naveo je da je u Berlinu ministar spoljnih poslova Nemačke Igmar Gabrijel zatražio od švajcarske ambasadorke Kristin Šraner Burgener da objasni poslednja dešavanja "u interesu nemačko-švajcarskog prijateljstva". Taj izvor je kazao da je Gabrijelov zamenik Valter Lindner juče po podne primio ambasadorku i zatražio informacije o špijunskom slučaju, ali nije naveo nikakve detalje.

Nemačko Državno tužilaštvo je u petak je saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine.

"Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i područje oko bankarskog centra Frankfurta" navedeno je u saopštenju.

"Velt" je u nedelju objavio da je misija Danijela M. bila da identifikuje nemačke poreske istražitelje koji su uključeni u kupovinu ce-deova sa podacima o "poreskim prevarantima", za koje AFP navodi da su već ranije ugrožavali nemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko nemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove ce-deove, na kojima se nalaze liste sa računima državljana Nemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu. U tekstu "Velta" piše da se veruje da Danijel M. radi za švajcarsku obaveštajnu službu NDB i da je bio zaposlen u nemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.