Foto: PR

Čudo od deteta

Mladi trubač niže uspehe: Dobrivoje ima samo 10 godina, a već je prvak države

U Srbiji živi mnogo talentovane dece, ali se o njima, nažalost, ne govori tako često. Zato vam ovoga puta otkrivamo malo čudo iz Vranja, trubača Dobrivoja Mamutovića. Desetogodišnji Dobri, kako ga odmila zovu, ove godine je osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju u pretkategoriji mladih trubača.

Edukacija
> 13:10h

Ovo nije njegova prva nagrada, jer je za samo dve godine ovaj nadareni dečak osvojio čak četiri zlatne medalje. O njegovim uspesima i talentu tek će se govoriti, a mi vam otkrivamo koliko rada, truda, odricanja i učenja zahteva put ka medalji. Pored toga što niže uspehe na raznim takmičenjima, Dobrivoje pohađa drugi razred muzičke škole i već dve godine učestvuje u programu El sistema, projektu koji okuplja više od tri stotine pedesetoro dece iz šest gradova Srbije kako bi svima omogućio pristup muzičkom obrazovanju, bez obzira na socioekonomske uslove u kojima žive. Polaznicima ovog programa obezbeđena je besplatna obuka kod najboljih muzičara i pedagoga iz celog sveta. Muzika u genima Može se reći da je Dobrivoju muzika u genima, budući da potiče iz prave muzičke porodice. Njegov otac je Ekrem Mamutović, čuveni višestruki šampion Guče i majstor trube 2016. godine.

„Dobri je veoma napredan, a ja sam ponosan otac što je on pošao pravim putem. Mi smo trubačka familija. Ja sam četvrto koleno u našoj familiji. Evo, imamo i naslednika i baš mi je drago što Dobri ide u muzičku školu, a mi ćemo kao porodica da se potrudimo da Dobri sve završi na vreme", s ponosom ističe jedan od najboljih trubača Srbije Ekrem Mamutović. Želja da se izrazi kroz muziku, da bude direktno uključen u klasično muzičko obrazovanje, ali i da gradi svoj put kroz porodično nasleđe, jasno se vidi kod Dobrivoja. Ovo je priča koja pokazuje borbu, nadu i težnju dečaka spremnog na velika odricanja, koji će biti uzor generacijama. Dokumentarac koji podstiče na uspehe Kako bi pokazali uspehe dece u socijalno-inkluzivnom muzičkom projektu „Orkestri i horovi nade“ obrazovna televizija eduTV i udruženje Music Art Project snimili su dokumentarni film „Dobri", o dečaku Dobrivoju iz programa El sistema.

„Divno je uvek sarađivati sa najboljima i najtalentovanijima iz Srbije. Ponosna sam na ceo tim koji je realizovao ovaj dokumentarac. Nadam se da ćemo na ovakav način podstaći mnoge mlade ljude da krenu Dobrivojevim stopama", rekla je Ljiljana Orlić, autorka ovog filma. Talenti i znanje uvek u prvom planu Imajući u vidu koliko je važno da mladi, vredni, nadareni i ambiciozni ljudi budu uzori generacijama koje dolaze, ali da za njih čuju i svi ostali, eduTV podržava talente u različitim oblastima. Tako emisija „Talenti” predstavlja najperspektivnije naučnike, inovatore, sportiste, muzičare, umetnike, studente i učenike iz naše zemlje. U njoj vas očekuju priče o njihovim najvećim uspesima, pronalascima i priznanjima, koje će vas sigurno nadahnuti.

Misija eduTV-a je da edukuje i motiviše na neprekidno usavršavanje. „Talente” i vaše ostale omiljene emisije možete pratiti putem više od 25 kablovskih operatera, kao i preko eduTV Android aplikacije, koja je dostupna besplatno na Google Play Storeu. Tu su i YouTube kanal, kao i jedinstvena platforma za Video on Demand, preko koje imate mogućnost da gledate emisije kada želite, na bilo kom pametnom uređaju. Učite, inspirišite se i zabavite uz eduTV!