Foto: AP

Važni dobri odnosi

MERKELOVA POPUSTLJIVA PREMA ERDOGANU? Kancelarka: Evropa, ipak, ne bi trebalo da odbacuje Tursku

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Evropa ne bi trebalo da odbacuje Tursku, uprkos zabrinutosti zbog proširenih ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Planeta
> 00:00h

Merkel je rekla da je Turska "važan partner u borbi protiv islamističkog terorizma" i da je u interesu EU i NATO-a da budu u dobrim odnosima sa Ankarom.

"Ne bi trebalo da odgurkujete od sebe takvog partnera, čak ni u svetlu negativnog razvoja događaja kojim se moramo pozabaviti", istakla je nemačka kancelarka.

Na pitanje šta misli o pregovorima o članstvu Turske u EU, Merkel je bila opreznija, mada je ponovila da bi Turska "prešla crvenu liniju kad je reč o EU" ako bi uvela smrtnu kaznu.

"Mi u Evropi moramo zajedno da razgovaramo o tome kakvu vrstu budućih odnosa želimo sa Turskom", zaključila je kancelarka.

Mnogi su u njenoj konzervativnoj partiji Hrišćansko-demokratska unija (CDU) skeptični u pogledu pridruživanja Turske Uniji, ali Merkel odavno tvrdi da je važno razgovarati s Ankarom, napominje britanska agencija.

Uz to, nemačka kancelarka odbacuje pozive nekih konzervativnih saveznika da se pooštre propisi o dvojnom državljanstvu, što bi pogodilo mnoge među tri miliona ljudi turskog porekla koliko ih živi u Nemačkoj.