Foto: Profimedia, AP

Lider SDSM

ŠOKANTNO! Zaev: Gruevski i ekipa ukrali 5,5 milijardi evra!

Uhvatili smo ih s provizijama od 20 miliona evra, a 15 miliona evra je bilo od kineskih kredita, postoje ozbiljne istrage u vezi sa ovim i biće utvrđena njihova odgovornost

Severna Makedonija
> 01:14h

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SD-SM) Zoran Zaev optužio je bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da je, dok je bio na vlasti, sa svojim saradnicima izneo iz zemlje više od pet milijardi evra!

- Ukrali su pet i po milijardi evra i izneli ih van Makedonije. Uhvatili smo ih s provizijama od 20 miliona evra, 15 miliona evra je bilo od kineskih kredita. To je javno dostupno i niko se nije ogradio od ovoga. Postoje ozbiljne istrage u vezi sa ovim i biće utvrđena njihova odgovornost - izjavio je Zaev za Kurir. Novinar Njuzvika Milovan Jovanović kaže da je ovo samo još jedan u nizu dokaza koji pokazuju kako je i koliko vlada Gruevskog u poslednjih deset godina ogrezla u kriminalu i korupciji. On dodaje da je u Makedoniji, za vreme vlasti Gruevskog, došlo do spajanja partije i države, kontrole medija i institucija od strane VMRO-DPMNE. - Brutalno su se rušili demokratski standardi, a cvetali su korupcija i kriminal. Sve je kulminiralo 2014, kad su održani predsednički i parlamentarni izbori i kad je opozicija sa Zaevim na čelu objavila da ne priznaje rezultate izbora i da će bojkotovati rad Skupštine - kaže naš sagovornik i dodaje: - U februaru 2015. šef SD-SM Zoran Zaev krenuo je da objavljuje takozvane medijske bombe koje pokazuju i dokazuju brojne zloupotrebe vlade Nikole Gruevskog, kao što su prisluškivanje novinara, korupcija, uticaj na pravosuđe. Tada su se ključni akteri na međunarodnoj pozornici zainteresovali za stanje u Makedoniji i izdejstvovali tehničku vladu, koju je vodio i još uvek vodi Emil Dimitrijev. Kada su održani parlamentarni izbori u decembru 2016. i saopšteni rezultati, jasno je bilo da Gruevski i njegov VMRO-DPMNE odlaze u opoziciju. - Odbijanjem da mirno preda vlast, Gruevski je odlučio da pođe Miloševićevim putem, koji vodi u sukobe, krizu i ambis. Upad u parlament i napad na Zaeva, Zijadina Selu i druge poslanike jedna je od poslednjih tačaka te krvave predstave - objašnjava Ivanović.

Dragan Šutanovac, lider DS DOČEKALI NA NOŽ POZITIVNE PORUKE ZAEVA Lider DS Dragan Šutanovac kaže za Kurir da je vlast u Srbiji na nož dočekala pozitivne poruke Zaeva o bratskom narodu i da traži povod za konflikt. - Dačić i Vulin su se iznova našli u ulozi režimskih portparola i dokazuju da ova vlada jedino zna kako da poremeti odnose. Državni zvaničnici ne treba da se ponašaju kao da živimo na pustom ostrvu i moraju da shvate da su dobrosusedski odnosi apsolutni prioritet spoljne politike Srbije, jer je samo moderan i razvijen region interes svih građana Srbije, a ne očuvanje bilo čije lične vlasti - poručio je Šutanovac.

Boris Tadić, lider SDS SRBIJA MORA DA SPUSTI LOPTU Predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić ocenio je danas da Makedoniju treba pustiti da sama reguliše svoje odnose i da u ovom trenutku treba „spustiti loptu“, u suprotnom, posledice mogu biti katastrofalne. - Postoji tenzija između pojedinih političara iz Makedonije i Srbije - razmena krošea, bokserskim rečnikom. Mislim da je to jako pogrešno i suprotstavljeno našim zajedničkim interesima. Treba spustiti loptu i pustiti Makedoniju da sama reguliše svoje odnose. Svako mešanje i svaki negativan ili pogrešan gest susednih država može biti katastrofalan, imajući u vidu zapaljivost trenutne situacije - kazao je Tadić.

Zoran Živković, lider Nove stranke BESMISLENO ŠTO SE NAŠA VLAST MEŠA Predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da nikakvog smisla nema da se bilo ko iz Srbije meša u izbornu volju građana Makedonije, pa makar to bili i samo apeli. - Zaeva sam dobro razumeo, jer on je praktično ponovio ono što mi odavno govorimo. Svrstavanje srpskih vlasti na stranu poraženih snaga u Makedoniji sluti na ono što smo ovde u Srbiji već iskusili. Preporučujem Vučiću da se ne upušta u takvu avanturu. Ne bih voleo da opet to ovde imamo - upozorava Živković.

Aleksandar Vučić NIKADA NISAM VODIO NACIONALISTIČKU POLITIKU Na tvrdnje Zaeva da Srbija ima nacionalističko rukovodstvo, premijer Aleksandar Vučić odgovorio je da nikada nije vodio nacionalističku politiku, već politiku mira i stabilnosti, i da će to raditi i u budućnosti. - Nastaviću da vodim politiku očuvanja i dostojanstva naše zemlje. To je moja politika. Pružio sam ruku Albancima i svima drugima na Balkanu koji su želeli da sarađuju sa Srbijom, ali nikada neću pružiti ruku onima koji se služe zločinom - rekao je Vučić.

Na izjave Zaeva oštro su reagovali i Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Brojne zloupotrebe PLAŠI SE ZATVORA Milovan Jovanović smatra i da će, zbog svega što su uradili, Nikola Gruevski i Đorđe Ivanov kad-tad odgovarati. - Makedonsko specijalno tužilaštvo vodi nekoliko istraga protiv Gruevskog zbog sumnje da je počinio krivična dela tokom 10 godina na premijerskom mestu. Mislim i da je već podignuta jedna optužnica. Jedan od glavnih razloga što Gruevski ne da vlast je i ta činjenica. Ceo civilizovan i demokratski svet je osudio Gruevskog i Ivanova, a podržao novu većinum koji čine Zaev i sve albanske partije. Prema tome, Gruevski više nikad neće biti premijer, Makedonija će uskoro dobiti novu vladu, ali kriza i problemi će još potrajati - upozorava Jovanović.

(KURIR TV) DA SE NE LAŽEMO! INTERVJU ZORAN ZAEV: Srbi su naša braća, Gruevski je KRIMINALAC!

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim