Foto: Zorana Jevtić

Mozaik Vaznesenje Gospodnje

VELELEPNI MOZAIK ZA DEKORACIJU: Ukrašava se kupola Hrama Svetog Save

U Beograd juče dopremljen deo velelepnog umetničkog dela, čija je cena četiri miliona evra, a koji će biti postavljen u najvećoj pravoslavnoj svetinji na Balkanu

Srbija
> 00:00h

Prvi deo mozaika za unutrašnju dekoraciju kupole Hrama Svetog Save, čiju izradu finansira kompanija „Gasprom njeft“, stigao je u Beograd.

Tovar se sastoji od deset tona mozaika izrađenog od specijalnog stakla i kamena i predstavlja glavni deo mozaične kompozicije Vaznesenja Gospodnjeg. Izrađuje se u specijalnoj umetničkoj radionici u Moskvi, a radovima više od 100 mozaičara rukovodi akademik i član Prezidijuma Ruske akademije umetnosti, narodni umetnik Rusije Nikolaj Muhin.

Projekat podrazumeva izradu 1.230 kvadrata u tehnici mozaika, čija je cena četiri miliona evra. Postavljanje je planirano za 22. maj, a oslikavanje cele centralne kupole trebalo bi da bude završeno do kraja godine.

Radovi u Hramu Svetog Save
- Želim da se zahvalim svima koji su „uzidali“ sebe u ovaj Hram. Tokom skoro stoleća izgradnje ove kuće pravoslavlja mnogi su svojim udelom doprineli u izgradnji najveće među srpskim svetinjama. Zahvalio bih se i našoj braći iz Rusije, koja su još jednom pokazala da viševekovno jedinstvo i sloga naša dva naroda ne jenjavaju - izjavio je mitropolit Amfilohije.

Ivica Dačić DEKRET O SARADNJI POTPISAO LIČNO PUTIN Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je predstavnik srpske strane u komisiji za izbor idejnog rešenja za ukrašavanje unutrašnjosti Hrama. - Velika je stvar nagovestiti da je dekret o saradnji Ministarstva kulture Rusije i Hrama Svetog Save potpisao lično ruski predsednik Vladimir Putin. Na taj način u ovaj hram će biti ugrađeno i večno prijateljstvo naše dve zemlje. Vlada Republike Srbije će obezbediti nedostajuća finansijska sredstva za završetak radova na ovoj građevini.

O HRAMU SVETOG SAVE

Hram Svetog Save je najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu Izgrađen je na lokaciji gde su Turci 1594. godine spalili mošti Svetog Save Izgradnja je počela 1935. godine i prekidana je u više navrata Kupola visine 70 metara je podignuta 1989. godine Visina glavnog pozlaćenog krsta je 12 metara Predviđeno ja da Hram prima 10.000 vernika

Danilo Kršar