Foto: Shutter

Srpski proizvođači krivca traže u uvozu

MUKE IVANJIČKIH KROMPIRDŽIJA: Prodajemo pošto-zašto, samo da ga ne bacimo

IVANJICA - Kupaca poznatog ivanjičkog krompira sve je manje, a proizvođači za to krive uvoz te poljoprivredne kulture.

Srbija
> 00:00h

Ispod cene od 15 dinara po kilogramu krompir se ne može proizvesti, poljoprivrednici iz ivanjičkog sela Močioci bili su prinuđeni da ga daju i za pet ili 10 dinara, a zalihe lanjskog roda još nisu rasprodali.

Blagoje Drašković kaže da je krompir već decenijama glavni izvor prihoda meštana ovog kraja i da je uvoz krompira potpuno obesmislio proizvodnju ovog povrća.

"Prodajemo krompir pošto zašto. Ljudi se snalaze kako znaju, prebiraju po zalihama, pakuju u manje džakove, samo da ga ne bi bacili. Ima mnogo proizvedenog i semenskog krompira koji takođe ne mogu da prodaju, a i to se ponovo uvozi", tvrdi Drašković.

Prema njegovom mišljenju, uvoz krompira potpuno je uništio krompiraše ovog kraja."Opšte je poznato da je ivanjički krompir najkvalitetniji i da klima i područje na kome se uzgaja kao i minimalno tretiranje hemijskim preparatima daju vrhunski kvalitet. Ipak izgleda da je sve to nevažno i da je neko našao računicu da krompir lošijeg kvaliteta uvozi i prodaje u domaćim trgovinama", ističe Drašković.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Zašto je došlo do razdora u grupi “Protiv diktature”?