Foto: Printscreen Twitter

Naoružanje nekada

(FOTO,VIDEO) OVO JE NAJRUŽNIJI TENK IKADA: Napravljen je na Novom Zelandu i to od traktora

Oružje poznatao kao tenk Boba Sempla, do danas je ostao zapamćen kao primer ratne gluposti.

Planeta
> 00:00h

Tokom II svetskog rata, Novom Zelandu je bilo potrebno što više ratnih mašina koje su mogli da naprave od raspoloživih materijala, kako bi se suočili sa Japanom u slučaju invazije.

Tako je industrijalac i ministar za regrutaciju Robert Bob Sempl požurio da pokrene proizvodnju tenka, s obzirom da Novi Zeland do tog trenutka nije imao ovakvo oružje.

Tenk Boba Sempla je, zapravo, "nabudženi" traktor RD8 Katepilar, koji je težio 25,4 tone, a kretao se brzinom od oko 12 kilometara na sat.

Opsluživala ga je ekipa od šest vojnika, vozača i četiri mitraljesca. Napravljeno je samo tri tenka, od kojih svaki sadrži šest mitraljeza "Bren". Planirana je i verzija sa topom od 37 milimetara, ali ona nikada nije dočekala svetlo dana.

Uprkos neobičnom izgledu, tenkovi su bili dobro zaštićeni. Imali su dva sloja čelična oklopa od 12,7 i 8 milimetara debljine, a ta kombinacija mogla je da zaustavi topovsko zrno od 20 milimetara kao i lako naoružanje. Međutim, posada je bila podložna česticama metaka od rikošeta, koje su se vraćale zbog velikih lukova na otvorima za mitraljeze.

Ipak, do sukoba ovog i japanskih tenkova nije došlo pa se nikada neće saznati da li bi bili i svrsishodni.

(Warisboring.com)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 9. epizoda Kimov leteći konj od kojeg se trese zemlja