Foto: Reuters

Rat

MEDIJI UPORNI PROTIV TRAMPA: Udružili se i krenuli na predsednika!

VAŠINGTON - SAD čeka dug i iscrpljujući rat medija protiv Donalda Trampa, 45. predsednika, koji je velike mreže optužio za namerno objavljivanje lažnih vesti!

Planeta
> 00:00h

Četiri najveće novinske kuće - CNN, NBC, ABC i CBS - udružile su se u zajedničkoj akciji protiv Trampa i odbile da povodom 100 dana njegove vlasti objave reklamu u kojoj ih šef Bele kuće optužuje za plasiranje laži nekorektno izveštavanje o njemu.

Reklama pod sloganom "Amerika pobeđuje" trebalo je da počne da se prikazuje prošle nedelje i u njoj se u superlativima govori o svim Trampovim potezima tokom prvih 100 dana na vlasti. Hvale se Trampova odluka o smanjenju poreza, otvaranje novih radnih mesta i nastavak izgradnje spornog naftovoda "Kistoun", protiv kog već nedeljama protestuju lokalni Indijanaca.

U reklami potom narator kaže: "Ali ništa od ovog ne znate prateći lažne vesti", dok se smenjuju likovi najpoznatijih voditelja NBC, CNN, NBC, CBS i ABC, preko čijih je lica ispisana poruka "lažne vesti".

Reklamni spot od 30 sekundi plaćen je 1,5 miliona dolara koje su sakupili Trampovi obožavatelji. Ujedno, ovaj spot je i najava kampanje za reizbor na izborima 2020.

- Spot je lažan jer mi kao mejnstrim i najveći mediji u Americi ne možemo da stojimo iza lažnih vesti. Ovo je lični napad - navodi se u zajedničkom saopštenju velikih TV mreža.

Reagovala je Lara Tramp, predsednikova snaja i savetnik, navodeći da je u pitanju cenzura:

- Izgleda da su mejnstrim mediji šampioni prvog amandmana ustava samo kada im to odgovara. Sada kada su suočeni sa drugačijim stavovima, odlučili su se na nezapamćeni akt cenzure - navela je Lara Tramp.

Društvene mreže LISTA LAŽNIH VESTI Američka novinska agencija AP objavila je listu najpopularnijih lažnih vesti protekle nedelje koje su često deljene na društvenim mrežama. Ovo su neke od najzanimljivijih: - Predsednik SAD se molio s pripadnicima Jehovinih svedoka, pošto je ruski vrhovni sud krajem aprila zabranio njihovo delovanje u Rusiji i označio ih kao ekstremističku sektašku organizaciju. - Predsednik SAD potpisao ukaz kojim je ukinuo vize za ulazak u SAD građanima nekoliko zemalja, među kojima su Etiopija, Litvanija i Filipini.

E.K.