Foto: Profimedia

Osećaćete se bolje

OVI SAVETI STVARNO DELUJU: Evo kako da izdržite ceo dan ako prethodnu noć niste spavali

Ako iz nekih razloga jednu noć ne prospavamo dobro, spavamo kraće ili gotovo uopšte ne, tokom dana možemo očekivati različite smetnje: pospanost, razdražljivost, iritabilnost, neraspoloženje kao i poremećaj pamćenja i koncentracije.

Žena
> 04:12h

Navedene tegobe osciliraće tokom dana, sukladno uobičajenom ritmu promena dnevne budnosti. No ako se sljedeće noći taj manjak sna nadoknadi, ne očekujemo dugoročno značajne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje. Britanski stručnjaci, savjetuju da nakon takve noći ne ostanete ležati u krevetu “još pet minuta” nakon zvonjave budilnika jer to samo odmaže. Ustanite i otvorite prozore da biste provetrili prostoriju jer će vas to barem malo osvežiti.

Nakon ustajanja dobro je odmah konzumirati neki obrok koji podiže energiju: voće, prirodni voćni sok ili smuti od kombinacije voća i povrća. To može biti banana, koja daje energiju, ili sok od narandže i limuna, koji sadrže vitamin C i podižu imunitet.

Foto: Shutterstock

DORUČAK SE NIKAKO NE SME PRESKAKATI jer to može dovesti do pada šećera u krvi, što će samo pogoršati loše raspoloženje i nervozu zbog manjka sna.

Važno je da doručak sadrži i ugljene hidrate, proteine, masnoće jer i zdrave masnoće povoljno deluju na zdravlje mozga. Jedan od primera dobrog doručka su žitarice s jogurtom i kašičicom naseckanih orašastih plodova (zdrave masti). Istraživanja su pokazala da žitarice smanjuju osećaj stresa i potištenosti. Ipak, pazite na to koje kupujete, odnosno izbegavajte one na čijoj su deklaraciji navedeni fruktoza, saharoza, šećerni sirup ili med.

I jaja su dobar izbor za doručak jer su izvor cinka, koji pozitivno utiče na koncentraciju. Sadrže i vitamin B, koji pomažu u boljem pamćenju. Mogu se napraviti kao omlet s malo pršute.

Ujutro je vreme za važan posao

Ujutro, dok još imate energije, rešite obveze koje zahtevaju koncentraciju i umni rad – sastanak s kolegama, poslovni izveštaj i odgovore na važnu poštu. Poslepodne se bavite manje zahtevnim zadacima. Energiju tokom dana obnovite uz – kratki odmor.

Foto: Profimedia

Top pet saveta kako izdržati dan nakon izgubljenog sna

1. Pijte vodu

Vodite računa da tokom dana pijete dovoljno vode jer i dehidriranost može potaknuti nervozu. Ponekad od umora zaboravimo piti, pa je najbolje uz sebe staviti bocu vode i popiti u danu.

2. Prošetajte

Na putu do posla izađite dvije stanice ranije ili parkirajte dalje kako biste prošetali. Možda možete prošetati u pauzi za ručak. Sveži vazduh pomoći će da vam se razbistri um i razbudiće vas.

3. Nemojte preterivati s kafom

Dve do tri šoljice kafe tokom dana mogu delovati razbuđujuće, ali previše kofeina može imati i suprotan efekt, pokazuju istraživanja. Izbegavajte piti kafu nakon 16 sati.

4. Bez grickalica

Izbegavajte nezdrave grickalice i slične “razbibrige” za kojima često posegnemo kad smo umorni. Radije si pripremite jednu bananu, jabuku ili narandžu, ili malo tamne čokolade i desetak oraha.

5. Oprez za upravljačem

Pokazalo se da četiri sata sna manje mogu imati efekt kao četiri limenke piva, a izgubljena noć može uticati na reakcije kao kad imamo 1,9 promila alkohola u krvi. Zato nemojte ići na put umorni.

Foto: Shutterstock

(24sata.hr)