Foto: Stefan Jokić

Orlovi igraju u grupi G

SALE ĐORĐEVIĆ OCENIO ŽREB ZA MUNDOBASKET: Evo šta je rekao selektor Srbije

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević prokomentarisao je žreb kvalifikacija za Svetski kup 2019:

Košarka
> 14:16h

– Kao i obično, kada je u pitanju određivanje grupa za neko takmičenje, uvek ističem istu stvar – pre svega, moramo da gledamo u svoj "tanjir" i da se bavimo pripremom tima u odnosu na uslove sasvim novog sistema takmičenja u ovim kvalifikacijama. Primili smo k znanju imena rivala u grupi i svakog protivnika respektujemo, a naš cilj je, naravno, da se kvalifikujemo na Svetski kup 2019. Mnogo aspekata će uticati na razvoj situacije i na krajnji rezultat. Novi sistem takmičenja sa kojim niko nema iskustva zahteva i novi pristup za sve nas. Svi moramo da damo sve od sebe i pokažemo maksimalnu profesionalnost i fleksibilnost u odnosu na obaveze koje će ove kvalifikacije iziskivati – rekao je Đorđević.

Seniorska košarkaška reprezentacija Srbije igraće u kvalifikacijama za Svetski kup 2019. u grupi sa nacionalnim timovima Nemačke, Gruzije i jednim od drugoplasiranih timova iz pretkvalifikacija, određeno je žrebom u kineskom gradu Guangžuu!

Reprezentacija Srbije je na žrebu bila smeštena u prvi šešir i nosilac je grupe G, a prve mečeve kvalifikacija će odigrati u novembru 2017, posle završetka pretkvalifikacija i predstojećeg Evropskog prvenstva (31. avgust – 17. septembar 2017.).

Pre toga, za osam mesta u evropskim kvalifikacijama od 2. do 19. avgusta u pretkvalifikacijama boriće se 13 reprezentacija. Kvalifikacije će se odvijati u dve faze, pošto će reprezentacije prvo igrati u novembru 2017, februaru i junu 2018. u osam grupa po četiri tima, pa će iz svake grupe po tri reprezentacije proći u drugu fazu i formirati četiri grupe sa po šest ekipa.

U drugoj rundi kvalifikacija, formiraju se nove grupe I (formiraju je ekipe iz grupa A i B), J (C i D), K (E i F) i L (G i H), što znači da su potencijalni rivali našeg nacionalnog tima u Grčka, Velika Britanija, Izrael i jedan od kvalifikanata pobednika.

Odluka o putnicima na Svetski kup 2019. u Kini pašće u septembru i novembru 2018, odnosno februaru 2019, kada će po tri najbolje reprezentacije iz ove četiri grupe overiti vize za Kinu.

Svetski kup 2019. se održava od 31. avgusta do 15. septembra 2019. u osam kineskih gradova, a na njemu će učestvovati ukupno 32 tima sa pet kontinenata.

A grupa: Crna Gora, Slovenija, Španija, drugoplasirani kvalifikant. B grupa: Turska, Letonija, Ukrajina. kvalifikant pobednik. C grupa: Poljska, Litvanija, Mađarska, drugoplasirani kvalifikant. D grupa: Italija, Hrvatska, Rumunija, kvalifikant pobednik. E grupa: Belgija, Francuska, Rusija, drugoplasirani kvalifikant. F grupa: Češka, Island, Finska, kvalifikant pobednik. G grupa: Nemačka, SRBIJA, Gruzija, drugoplasirani kvalifikant. H grupa: Izrael, Velika Britanija, Grčka, kvalifikant pobednik.

Na Svetski kup 2019. će se plasirati 12 najboljih selekcija iz Evrope.