Foto: Printscreen/ Youtube

Ubija

JEZERO KOJE KRIJE STRAŠNU TAJNU: Samo sat vremena u njemu je dovoljno da umrete u strašnim mukama!

Dobrodošli na prekrasno jezero Karačaj, rusko jezero koje je službeno i najzagađenije mesto na planeti. Samo stajanje sat vremena na obali tog jezera 1990-ih dalo bi vam dozu radijacije sto puta veću nego što je dopuštena količina izlaganja unutar godinu dana. Odnosno, već za sat vremena tamo brzo biste umrli.

Planeta
> 08:08h

Uzrok ogromnih količina zračenja nije nikakav fenomen, već obližnji nuklearni pogon koji je prestao s radom 29. septembra 1957, nakon nesreće u kojoj je zakazao sistem za hlađenje, a čije je postojanje bilo tajna od strane vlasti sve do 1990-ih, prenosi.

Naime, nakon Drugog svetskog rata Sovjetski Savez je zaostajao za razvojem nukleranog arsenala u odnosu na SAD, pa se ubrzano radilo na istraživanjima i razvojnim projektima kako bi se proizvela dovoljna količina uranijuma i plutonijuma. Nuklearno postrojenje u Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948.

Ekološki problemi posebno nisu uzimani u obzir u tim fazama razvoja nukleranih programa.

Svih šest reaktora sagrađeni su na jezeru i koristili su otvoreni sistem hlađenja, otpuštajući zagađenu vodu natrag u jezero. U početku se visoko radioativni otpad odlagao u obližnju reku, koja ga je odvodila do reke Ob, putujući dalje do Arktičkog okeana. Kasnije se jezero Karačaj koristilo kao skladište na otvorenom.

Foto: Printscreen/ Youtube

Nakon kobne eksplozije nuklernog postrojenja, lokalno stanovništvo iz grada Ozersk koje se u to doba zvao Majak je evakuisano, a oslobođena radijacija je bila smrtonosna.

Uprkos evakuacijama, veliki broj stanovnika nije želeo da se preseli, pa i danas udišu kontaminiranu prašinu i vazduh i piju zagađenu vodu - iako se jezeru ne približavaju.

Novinarima i reporterima poseta je dopuštena, ali o svemu odlučuje ruski FSB.

Jezero Karačaj danas je zatrpano betonom čija je namena da drži radioaktivni talog dalje od obale.

(express.hr)