Foto: Zorana Jevtić

Inspekcija

REKONSTRUKCIJA: Otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu tek idućeg proleća

Muzej se inače prostire na oko 11.000 kvadratnih metara, od čega će oko 47 odsto biti izložbeno

Pop kultura
> 00:20h

Povodom Dana Narodnog muzeja, koji se obeležava danas, juče je predstavnicima medija prikazana unutrašnjost zgrade i rekonstrukcija, a ministar Vladan Vukosavljević najavio je završetak radova i otvaranje na proleće sledeće godine.

- Upravo smo obišli radove i uverili se da se sve odvija kako je predviđeno. Polovina naredne godine planirana je za otvaranje muzeja za posetioce posle ove nedopustive i preduge pauze. Predviđeno je oko milijardu i dva miliona dinara i do sada je potrošeno oko 497 miliona, a govorimo o periodu kada je rekonstrukcija zaista krenula da se sprovodi na ozbiljan način i kada je praktično krenula od nule, a to je jul 2016. godine - rekao je Vukosavljević. Više od 11.000 kvadrata Mediji su prošli kroz deo zgrade gde su infrastrukturni radovi u toku, kao i zamena elektroinstalacija. Muzej se inače prostire na oko 11.000 kvadratnih metara, od čega će oko 47 odsto biti izložbeno.

Degaova velika izložba

- Iako ne radimo u zgradi, mi se trudimo da organizujemo izložbe i druga dešavanja kako bismo prikazali veliku i vrednu muzejsku baštinu. Ponosni smo što možemo da najavimo da ćemo prvog avgusta otvoriti Degaovu izložbu povodom 100 godina od njegove smrti u Akademiji nauka - najavila je direktorka muzeja Bojana Borić Brešković. Na pitanje o stanju depoa, u kome se već 14 godina nalaze eksponati, direktorka je istakla da se će i depoi biti preuređeni. - Eksponati se čuvaju trenutno u privremenim depoima, a delimično u Narodnoj banci Srbije, tako da su adekvatno obezbeđeni - istakla je Breškovićeva. M. Cukić