Foto: Dragana Udovičić

Lauš ponovo u pozorištu

EKSKLUZIVNO: Žarko Laušević sprema novu ulogu

Nakon 25 godina s kolegom i prijateljem Petrom Božovićem priprema predstavu o životu čuvenog pesnika Vite Nikolića, koji je u ratu postao siroče

Pop kultura
> 21:50h

Žarko Laušević će ponovo stati na pozorišnu scenu nakon 25 godina, saznaje Kurir. Jedan od najpopularnijih glumaca bivše Jugoslavije zaigraće naredne sezone u komadu o životu pesnika Vite Nikolića, u kome mu je partner bard glumišta Petar Božović.

Snimao seriju kod Bjele

- Mislim da će premijera biti na jesen. Nismo sebi postavili rokove. Našli smo rediteljku Ljiljanu Todorović. Ona je već radila s njim. Veoma joj se dopao tekst koji je pisao Željko Mijanović. Junaci su sudija i pesnik, što je motiv komada. Radi se o slučaju Vitomira Nikolića. Da ne pričam dalje - kratko je za Kurir rekao Božović, koji u nedelju na Kolarcu organizuje svoje poetsko veče i koncert, gde će predstaviti izdanje „Lišće, vetar i ja“, koje je objavila Produkcija gramofonskih ploča Radio-televizije Srbije. Žarko Laušević je nedavno u Srbiji snimio seriju „Senke nad Balkanom“, gde tumači lik princa Đorđa Karađorđevića. Pre toga glumio je u filmu „Smrdljiva bajka“, pa je bilo logično da zatvori krug. Rediteljka Ljiljana Todorović već je radila s Laušem u Beogradskom dramskog pozorištu kultnu predstavu „Mačka na usijanom limenom krovu“, gde mu je partnerka bila Snežana Bogdanović, supruga kolege Bekima Fehmijua. Tužna sudbina umetnika Laušević se iz pozorišta povukao 1993, a trebalo je da bude novi Hamlet. Junaka novog komada Vitu Nikolića, kao ni njega, život nije mazio. Pesnik, rođen u Mostaru 1934, preživeo je strahote tokom rata. On i njegov drug Nikola našli su bombu. Vitov dvanaestogodišnji brat je dotrčao, uzeo bombu i bacio je. Ali ona je udarila u neko drvo i eksplodirala. Vito je zadobio lakše povrede, a brat i drug su poginuli. Italijani su 1943. ubili njegovog oca. Preminuo je iznenada 1994. u snu i ceo život proveo kao siroče.

Blistava karijera KOBNA ULOGA SVETOG SAVE Žarkova tragična sudbina počela je da se odmotava 31. maja 1990, kada je najavljeno gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice u JDP sa predstavom „Sveti Sava“, po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina. Laušević je tad bio u zenitu popularnosti, iza sebe je imao upečatljive uloge kako savremenih tako i istorijskih likova: Šilje iz „Sivog doma“, poručnika Petra Horvata u „Oficiru s ružom“, ustaše Brace Gavrana iz filma „Braća po materi“, Miloša Obilića u „Boju na Kosovu“. Za Svetog Savu dobio je Sterijinu nagradu, a tad mu je bio zabranjen ulazak u sve pravoslavne hramove.

Ljubomir Radanov

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO! ŽARKO LAUŠEVIĆ: Pustite me da još malo glumim!