Foto: Damir Dervišagić

Nekad smo bili sila

NAŠI NAJVEĆI USPESI: Oni su ostvarili najbolje plasmane na Evroviziji

Nakadašnja Savezna Federativna Republika Jugoslavija, u čijem sastavu je bila i Srbija, prvi put je 1961. godine učestvovala na pesmi Evrovizije koja se održala u Francuskoj. Od tada, pa sve do danas, kada nastupamo kao samostalna država, više puta smo osvajali visoka mesta u finalu, a dvaput smo i trijumfovali.

Stars
> 15:02h

U susret drugoj polufinalnoj večeri Evrovizije, na kojoj sutra uveče Srbiju predstavljati Tijana Bogićević sa pesmom "In too deep" podsećamo vas na najveće uspehe naše države na ovom popularnom takmičenju. Marija Šerifović 1. mesto

Srbiju i Crnu Goru 2007. godine na Evroviziji je predstavljala Marija Šerifović sa pesmom "Molitva" koja je tada osvojila prvo mesto. Veliko finale održano je 12. maja u Helsinkiju, a to veče ostaće upamćeno kao jedan od najradosniji momenata u našoj bližoj istoriji. Marija je postala heroina nacije, a stauts jedne od najvećih muzičkih zvezda na prostoru Balkana zadržala je do danas.

Grupa "Riva" 1. mesto

Pred sam raspad Jugoslavije, tačnije 1989. godine, zadarska grupa "Riva" osvojila je prvo mesto na Evroviziji koja se tada održala u švajcarskom gradu Lozani. Bio je to prvi put da SFRJ trijumfuje na ovom prestižnom takmičenju, ujedno i poslednji. Pevačica ove grupe, Emilija Kokić, ubrzo je napustila bend i otisnula se u solo vode.

Željko Joksimović 2. i 3. mesto

Trenutno najpopularniji pop pevač u Srbiji, Željko Joksimović, dva puta je bio predstavnik na Evroviziji i oba puta je osvojio visoka mesta u finalu. Na takmičenju u Istanbulu 2004. godine sa pesmom "Lane moje" osvojio je drugo mesto, pošto mu je pobeda za dlaku izmakla od ukrajinske predstavnice Ruslane. Osam godina kasnije, Joksimović se ponovo pojavio na ovom takmičenju koje je održano u Azerbejdžanu i plasirao se na treću poziciju sa numerom "Nije ljubav stvar".

Lola Novaković 4. mesto

Pokojna Lola Novaković, koja je u bivšoj Jugoslaviji imala status velike zvezde pop muzike, osvojila je četvrto mesto sa pesmom "Ne pali svetla u sumrak" davne 1962. godine na takmičenju u Luksemburgu. Bio je to drugi put da SFRJ učestvuje na Evroviziji, pošto smo godinu dana ranije debitovali sa pesmom "Neke davne zvezde" koju je izvodla Ljiljana Petrović. Ona je osvojila osmo mesto.

Danijel Popović 4. mesto

Po drugi put kao velika država, četvrto mesto osvojili smo 1983. godine na Evroviziji koja se održala u Nemačkoj. Predstavljao nas je Danijel Popović sa, sada već legendarnim hitom "Džuli" koji je kasnije prodat u milionskom tiražu u bivšoj Jugoslaviji.

Novi Fosili 4. mesto

Novi Fosili, foto: Printscreen

Zagrebačka grupa Novi Fosili osvojila je simpatije Evrovizijske publike 1987. godina sa pesmom "Ja sam za ples", ali to im nije bilo dovoljno da osvoje i stručni žiri. Zato su osvojili visoko 4. mesto, a pesma im je postala megahit koji se sluša i danas širom bivše SFRJ.

Srebrna krila 6. mesto

Srebrna Krila, foto: Printsreen

Ko je sve u poslednjih 10 godina predstavljao Srbiju na Pesmi Evrovizije

Malo ko je 1988. godine verovao da će Lidija Asanović sa svojom grupom Srebrna krila ostvariti zapažen uspeh na takmičenju za najboju pesmu Evrope koje je održano u Irksoj. Ipak, oni su sa pesmom "Mangup" osvojili i publiku i žiri koji su ih nagradili šestim mestom u finalu.

Jelena Tomašević 6. mesto

Nakon što je Marija trijumfovala u Helsinkiju, Evrovizija se 2008. godine održala u Beograda i tada smo se odlično pokazali i kao domaćini, ali i kao takmičari. Te godine predstavljala nas je Jelena Tomašević sa pesmom "Oro" i osvojila 6. mesto, mada su fanovi Evrovizije očekivali da bude među top pet.

Ivan Ercegovčević