Foto: Kurir

MOLITVA ZA ZDRAVLJE

SUTRA POKLON U KURIRU: Molitva za zdravlje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu

Na slavu Svetog Vasilija Ostroškog, najuticajnije dnevne novine svojim vernim čitaocima poklanjaju Molitvu za zdravlje upućenu ovom svecu.

Društvo
> 13:16h

Sutra, 12. maja, Kurir svakom čitaocu poklanja poster Molitvu za zdravlje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu. Nebrojna su čuda isceljenja koja se vezuju za ovog čudotvorca. Među nedavna čuda spadaju: slučaj dvomesečne bebe kojoj je izlečeno zapaljenje skočnog zgloba, devojčica koja je progovorila i momak koji je prohodao. Sva tri zabeležena slučaja su, po izveštajima lekara, bili takvi da su samo teške operacije mogle da im pomognu, ali su zahvaljujući molitvama u Gornjem manastiru Ostrog promenili svoju sudbinu.

Sveti Vasilije Čudotvorac rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, u Hercegovini, 1610. godine. U strahu od danka u krvi, roditelji su ga još sa dvanaest godina poslali u manastir Zavalu gde je njegov stric bio iguman. 1638. godine odlukom Svetog sinoda u Peći, rukopoložen je za mitroplita hercegovačkog. Nakon što su Turci razorili manastir Tvrdoš, Sveti Vasilije se seli na manastir Ostrog, gde je i preminuo 1671. godine. Njegove mošti se tamo čuvaju do dana današnjeg, a u moć isceljenja veruju podjedanko narodi svih vera. U Ostrogu se svake godine na Trojičine dane održava veliki Narodni sabor.