Foto: Reuters

Ovo niste znali

DRAMA SLAVNE PORODICE: Otac braće Kličko dao je život za sinove spasavajući ugrožene iz Černobilja

Ukrajinski bokseri Vitalij i Vladimir Kličko bili su svetski šampioni u ovom sportu, a malo ljudi zna da je na njivou karijeru uticao otac Vladimir Rodionovič Kličko.

Ostali sportovi
> 16:24h

Vladimir je rođen 1947. godine, a već u mladosti se prijavio u vojsku gde je stvorio zavidnu karijeru i stigao do čina generala. On je bio oženjen učiteljicom Nadeždom Uljanovom, koja je majka Vladimira juniora i Vitalija. Zbog vojske sa porodicom je obišao ceo SSSR. Njegov stariji sin Vitalij je rođen u današnjem Kirgistanu, a mlađi Vladimir u Kazahstanu. Kličko senior je obožavao boks, pa su zato njegovi sinovi počeli da se bave ovim sportom. Otac Vladimir omogućio je sinovi najbolje školovanje, a usadio im je i vojnu disciplinu, koja ih je kasnije dovela do titule svetskih šampiona u teškoj kategoriji.

Porodica Kličko 1986. godine doživela je nuklearnu katastrofu u Černobilju. Kličko senior je odmah pozvan na mesto nesreće kako bi nadgledao operaciju sprečavanje širenja radijacije, a bio je na čelu ove grupe koja je kasnije dobila naziv "likvidatori".
"Nekoliko radnika poslato je odmah posle eksplozije na mesto nesreće. Morali da čiste radioaktivni otpad i to golim rukama. Bacali smo olovo na reaktor sve dok ga nismo zatrpali. Dosta mojih prijatelja je izgubilo život", pričao je Kličko senior, koji je preminuo od raka 2011. godine.
Svetski mediji navode da su ti "likvidatori" svesno žrtvovali svoje živote da bi sprečili širenje veće katastrofe i gubitak ljudskih života. "Oni koji su mogli da odu, iskoristili su tu priliku. Ali, ako ste vojnik, vi jednostavno morate da obavite svoju dužnost", rekao je pre nego što je preminuo Vladimir Rodionovič Kličko.
Vladimir i Vitalij su pričali da su u detinjstvu došli u dodir sa kontaminiranom vodom. "Kada su se automobili i vojna vozila vraćali iz Černobilja, prali bi ih u bazi u kojoj smo živeli. Voda koju su koristili za pranje vozila, skupljala bi se u velike lokve. Moj brat, naši prijatelji i ja igrali smo se u tim lokvama papirnatim brodićima. Tada niko nije znao koliko su ozbiljni problemi zbog radijacije", rekao je jednom prilikom Vladimir Kličko junior, koji je dodao da je Černobilj ostavio dubok trag na njih, a i prerano im je uzeo oca.
(24sata.hr)