Foto: Dragana Udovičić

Ministar za rad

Vulin: Istina o ustaškim užasima mora biti prikazana!

Ministar za rad, zapošjlavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom odavanja počasti ustaškim zločincima u Blajburgu, da se oseća povređeno i poručio da istina o ustaškim užasima mora biti prikazana, brutalna kakva jeste.

Politika
> 04:28h

Vulin kaže da nije nikakva tajna da se u Blajburgu okuplja najveći broj nacista u Evropi i da su ustaški zločini prihvatljivi jer su činjeni nad Srbima.

"Tamo se skuplja nekoliko desetina hiljada ljudi na jedinom mestu u Evropi gde smeju nekažnjeno da govore o fašizmu, da pozdravljaju fašizam i da pozdravljaju najstrašniju ideologiju", rekao je Vulin novinarima.

Komentarišući to što se jedna porodica sa decom pojavila u ustaškim uniformama, Vulin je rekao da je to bila najstrašnija slika i da bi deca koja bi bila pronađena u fašističkim uniformama, po zakonima EU, bila oduzeta od roditelja.

"Ne znam kakvi su zakoni u Hrvatskoj, ali znam da po zakonima u EU decu koju biste pronašli u fašističkim unifromama bi oduzeli od roditelja", istakao je Vulin.

Kaže da oni koji to mogu da urade svojoj deci, ne bi smeli da imaju decu i da sramota je, kaže, sto imaju decu, upitavši u kakve će oni ljude izrasti ukoliko im je sećanje iz detinjstva sećanje na ustašku uniformu i na najstrašniju mržnju.

"Trebalo bi i toj deci i tim roditeljima pokazati slike one pobijene dece u dečjim logorima u Sisku, Jasenovcu, u Donjoj Gradini, Gradiškoj, možda bi shvatili, možda bi se postideli. Zato istina o ustaškim užasima mora biti kazana i mora biti prikazana i našoj deci brutalna kakva i jeste", rekao je Vulin.

Naveo je i da se kao ljudsko biće oseća povređeno, a veruje da svako ljudsko biće koje to vidi jednostavno se oseća poraženo - da fašizam može da se pojavi na detetu od tri i pet godina.