Foto: Profimedia

Neguje se lako

KUĆNA SREĆA U VAŠEM DOMU: Ovu biljku MORATE imati u kući, a evo šta ona DONOSI!

Kućna sreća (latinski naziv- Helxine soleirolii) je biljka za koju se veruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se gaji. Može biti i originalan poklon, koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo. Feng Šui filozofija tvrdi da ova biljka podstiče protok pozitivne energije.

Žena
> 14:56h

Iako podseća na mahovinu, ovo cveće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma. Potiče sa ostrva Sardinija i nije zahtevna za održavanje.

Nega kućne sreće podrazumeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

Zalivanje: Kućna sreća traži redovno zalivanje ali ne i preobilno da koren ne bi počeo da truli. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vreme prskati mlakom odstajalom vodom.

GDE TREBA DA DRŽITE FIGURU SLONA U KUĆI: Privlači novac, ljubav i sreću

Presađivanje nije neophodno

Kućna sreća ne zahteva presađivanje. Reč je o biljci koja poprima vid malog žbuna odnosno grma, kojoj ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Koren je slabašan pa mu stoga ne treba sađenje u veće saksije.

Da biste postigli željeni i lep oblik biljke, na proleće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsečene izdanke upotrebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne uzdanke.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte kašikom jedan deo idrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mestu – nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

Shutterstock

(aura.ba)