Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

Burna rasprava o amandmanima

SEDNICA SE PRETVORILA U CIRKUS Radulović: Zovete me Kradulović! Rističević: Ne, već Rasulović!

Skupština Srbije trebalo bi danas da izabere tužioca za ratne zločine, a zasedanje je počelo raspravom o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o sudijama koje predviđaju da mandat predsednika suda traje četiri godine, uz mogućnost da još jednom bude izabran za predsednika tog istog suda.

Politika
> 16:28h

Na predložene izmene zakona podneto je više od 30 amandmana.

UŽIVO PRENOS ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

Raspravu o predloženim amandmanima tokom pre podneva obeležile su žučne polemike poslanika vladajuće koalicije i opozicije, pljuštale su i uvrede, a sukob je kulminirao na relaciji Saša Radulović - Marijan Rističević, nakon čega je predsedavajući Parlamentom Veroljub Arsić čak morao i da odredi pauzu u radu u trajanju od 5 minuta.

Veroljub Arsić, Foto: Dragan Kadić

Naime, poslanik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović burno je reagovao na ironični nadimak koji su mu dodelili poslanici vladajuće SNS - "Saša Kradulović", da bi se u raspravu uključio i predsedavajući Arsić, pitajući Radulovića zašto se u tome pronalazi, te zahteva repliku. Odmah potom obratio se Rističević tvrdnjom da nikada predsednika opozicionog pokreta nije nazvao "Kradulovićem".

Saša Radulović, Foto: Printscreen

"Ja sam govorio o izvesnom predsedničkom kandidatu koji je 2. aprila pobedio na izborima - Saši Rasuloviću, a ne Kraduloviću", uzvratio je Rističević.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetimo, Vlada Srbije predložila je 20. aprila parlamentu dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Milan Petrović je aktuelni rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, a Snežana Stanojković radi kao zamenik tužioca u tom Tužilaštvu Pre glasanja o 44 tačke dnevnog reda, među kojima je i izbor tužioca za ratne zločine, poslanici treba da razmotre oko 30 amandmana na izmene i dopune Zakona o sudijama, koje je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

POSLANICI O IZBORU TUŽIOCA ZA RATNE ZLOČINE: Narodna skupština danas nastavlja zasedanje

Tim predlogom predviđeno je da se predsednici sudova ubuduće biraju na četiri godine uz mogućnost da još jednom budu izabrani na tu funkciju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dosadašnjim zakonskim rešenjima predsednici sudova birali su se na period od pet godina i nisu mogli ponovo da budu izabrani na tu funkciju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dopunama tog zakona predviđeno je i da predsedniku suda koji u toku mandata navrši radni vek, sudijska funkcija i funkcija predsednika suda prestaju istekom mandata predsednika suda.

SKUPŠTINA ZASEDA NAREDNOG ČETVRTKA: Poslanici 11. maja o tužiocu za ratne zločine, ovo su kandidati

Odluku o prestanku funkcije predsednika suda donosi Skupština Srbije.

(EPK/Tanjug)